Herhaling baart kunst?!

De kinderen zijn net de deur uit, ze zijn allemaal op een goede plek terecht gekomen. Het geeft een stukje rust in huis, lekker is dat het? Voor veel mensen gaat dit op een gegeven moment toch wel te rustig worden, ze verlangen weer naar die oude tijden. Maar wist je dat je weer enigszins terug kan gaan naar die oude tijd en de opvoeding voor een groot gedeelte nog een keer over kan doen? Je kan namelijk gastouder worden! Je bent inmiddels wat gewend en een ervaringsdeskundige geworden, naast het feit dat he leuk is kan je er ook nog eens geld mee verdienen. Wij vertellen je hoe jij gastouder kan worden.

Inhoud van het werk

Uiteraard bent u als gastouder niet verantwoordelijk voor de gehele opvoeding, maar wat dan wel. Het gastouderschap kan gezien worden als een professionele kinderoppas welke thuis een eigen gastouderopvang heeft of bij de ouders thuis komt oppassen. Voordat je dit werk mag gaan uitvoeren moet je voldoen aan de door de overheid gestelde eisen. Hierdoor komen ouders in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, wat de kosten van de opvang drukt. Uit onderzoek blijkt dat veel ouders liever kiezen voor een gastouder, aangezien er door middel van een diploma kan worden aangetoond dat er op een professionele wijze op de kinderen gepast kan worden.

Vereisten

Je kan helaas met jouw ervaring morgen niet starten als gastouder. Hiervoor moet je nog wel een opleiding volgen. In de regeling Wet Kinderopvang heeft de overheid een aantal opleidingen benoemd welke voldoen aan de vereisten. Hiernaast moet je als gastouder ook een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunnen overleggen waarmee je aantoont dat je jezelf in het verleden hebt gedragen. Naast dit alles is het ook fijn om een opleiding Eerste Hulp aan Kinderen (EHak) te volgen. Zo weet je bij de meeste voorkomende kinderletsels hoe je moet handelen. Als laatste eis moet je zijn ingeschreven bij een gastouderbureau welke toeziet op naleving van een aantal regels op het gebied van veiligheid en hygiëne. Zo komt er toch het nodige kijken bij gastouder worden.

Voordelen

Uiteraard heeft het gastouder worden naast alle eisen ook veel voordelen. Naast het feit dat je een leuke tijdsbesteding hebt kan je ook wat bijdragen aan de opvoeding van andere kinderen. Daarnaast verdient het ook vrij leuk. Deze verdiensten hangen natuurlijk een beetje af van je eigen tarieven, maar om een beeld te geven verdien je gemiddeld bij 1 kind voor 1 dag per week €180,- en bij 3 kinderen voor 5 dagen per week rond de €2700,- Een leuke job dus!