close
  • maandag 27 september
Algemeen

Herfstvakantie: Windkracht 10 in het Natuurmuseum Fryslân

Herfstvakantie: Windkracht 10 in het Natuurmuseum Fryslân

Tijdens de herfstvakantie valt er weer veel te beleven in het Natuurmuseum Fryslân. We halen dit jaar het bosgevoel naar binnen! Door allerlei activiteiten te doen leren kinderen spelenderwijs meer over de werking van bomen en de effecten van een storm en ontdekken ze wat je allemaal met hout kunt doen.

Aan de hand van een stempelkaart gaan kinderen langs allerlei opdrachten. Er zijn activiteiten die laten zien hoe een boom in elkaar zit, welke boomsoorten er zijn en hoe je die kunt herkennen. Ze leren er aan de hand van een proefje hoe bomen zuurstof maken en hoe je door het tellen van jaarringen de leeftijd van een boom kunt bepalen. Ook de dieren die in het bos leven komen aan bod.

Veel aandacht is er voor de gevolgen van een storm op het bos. Wat is onweer eigenlijk en hoe werkt het? Hoe zit het precies met bliksem en elektrische lading? Wat moet je doen als je in een storm belandt? Kinderen kunnen ook zelf ervaren hoe sterk de wind is: in een windcabine kunnen ze bladeren vangen en windturbines laten ze voelen hoe het is om in een storm te staan.

Tijdens de tweede week van de herfstvakantie worden er workshops gegeven. Zo komen medewerkers van Keramiekmuseum Princessehof deze week naar het Natuurmuseum om een kleiworkshop te geven waarbij bomen en bos centraal staan. De kunstenaars van de expositie Stormhout geven een workshop houtbewerking: wat wordt er allemaal van hout gemaakt en hoe gaat dat in zijn gang? Het programma is tegen die tijd te vinden op de website van het museum.

Tijdens de herfstvakantie is ook de expositie Stormhout te bekijken. Vier kunstenaars maakten meubelstukken en andere voorwerpen van hout van omgevallen bomen uit onder andere het Leeuwarder bos.
De herfstvakantie loopt van 14 oktober t/m 29 oktober 2017. De workshops zullen alleen plaatsvinden in de tweede week van de herfstvakantie, wanneer het noorden vakantie heeft: van 22 t/m 28 oktober. Het Natuurmuseum is in de herfstvakantie dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur, dus extra vroeg en ook op de maandagen.

Geschreven door: Redactie