Herdenk jij mee?

We vieren massaal de koning en de bevrijding, maar hoe zit dat met het herdenken?

We hebben komende week een vrolijke Koningsdag en Bevrijdingsdag voor de boeg, maar we mogen 4 mei niet vergeten: Herdenkingsdag.

Tachtig procent van de Nederlanders blijkt zich tijdens 4 en 5 mei sterk met elkaar verbonden te voelen. Steeds meer mensen vinden het belangrijk dat we vieren én herdenken.

Twee minuten stilte

Tijdens herdenkingsdag, met de Dodenherdenking op de Dam, herdenken we onder andere de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

De Nationale Herdenking in Amsterdam bestaat uit een herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk met daarna de plechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. Om acht uur ’s avonds is er de twee minuten stilte voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Op’ 4 en 5 mei.nl’ is de film 2 Minuten te zien, waarbij een kijkje achter de schermen van de Nationale Herdenking.

Lawaai

Opvallend gegeven: de twee minuten stilte kan gedwarsboomd worden door de organisatie ‘Geen 4 Mei Voor Mij’. In De Telegraaf meldden zij afgelopen week: ‘De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, inclusief de militairen die sindsdien zijn omgekomen. Ook de soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië. Toch zijn er nog nooit de 150.000 moslims herdacht die vermoord werden tijdens de volkerenmoord die Nederland verdoezelt als ’politionele acties’. Nederland herdenkt echter wèl de daders maar dus niet de slachtoffers van deze racistische volkerenmoorden”. Om dit luister bij te zetten willen ze geen stilte maar lawaai om 20.00 uur komende 4 mei. Een protest is aangekondigd op Facebook.

Vrije dag

De twee minuten stilte en het leggen van kransen zien we onder meer op televisie, maar bij veel mensen zitten de verhalen van de oorlog nog altijd in het geheugen. Vooral in het kader van het ‘niet vergeten’ en de jongere generatie bewust maken van onze vrijheid zendt omroep Max deze periode enorm veel oorlogsdocumentaires en series online (‘Oorlogsverhalen’) uit.

Koningsdag is voor iedereen een vrije dag, maar Bevrijdingsdag is dat slechts voor ambtelijke diensten en het onderwijs. Anderen hebben die dag een keer in de vijf jaar vrij.

bron: Max Vandaag/4 en 5 mei.nl