Held van het Argentijnse voetbal: Messi of Maradona?

Messi scoort, Maradona krijgt alle aandacht. Kunnen we die man nog serieus nemen?

Wie voetbal kijkt kan het gisteravond niet ontgaan zijn: het gedrag van ‘Pluisje’, oftewel Diego Maradona op de tribune. Schreeuwen, juichen, bidden, opgestoken middelvingers, volledig de weg kwijt. Het gebeurde allemaal tijdens het spannende duel Argentinië -Nigeria (2-1 winst). De Zuid-Amerikanen wisten zich door de winst de kwalificeren voor de volgende WK-ronde.

Hand van God

Ooit één van de allerbeste spelers ter wereld. Bijna niet meer voor te stellen. Toch is het zo. Hij heeft zelfs één van de meest besproken doelpunten uit de geschiedenis van het WK op zijn naam staan: ‘de hand van God’.

Het gebeurde tijdens de kwartfinale van het WK 1986 tussen Engeland en Argentinië. Maradona gebruikte zijn hand om de scoren. Naderhand verklaarde hij dat het doelpunt gedeeltelijk met het hoofd en gedeeltelijk met de hand van God werd gemaakt. Het werd een beroemde uitspraak in de voetbalwereld. Vraag de Engelsen er maar niet naar, zij raken er nog steeds niet over uitgepraat.

Onder invloed?

Vandaag de dag raken we niet uitpraat over het gedrag van Maradona. Want was is het toch jammer dat de ooit zo succesvolle voetballer nu een volkomen losgeslagen figuur is geworden. In de VIP-box had werkelijk iedereen zijn handen vol aan hem. Hij spookte van alles uit van opgestoken middelvingers tot in slaap vallen en dansjes met een vrouw. Inmiddels wordt er op social media van alles gezegd. Was hij onder invloed? Was het medisch? De tribune kon hij in ieder geval niet zonder hulp verlaten. Volgens een aantal bronnen werd hij zelfs afgevoerd naar het ziekenhuis.

Messi held op het veld

Messi. De wereldster van nu. Hij scoorde een prachtige goal tegen Nigeria en zorgde voor de 1-0 voorsprong. Eindelijk, want de druk was enorm, hij had immers nog niet gescoord op dit WK. Op het beslissende moment stond de superster er. Dat is waar iedereen het vandaag over zou moeten hebben, maar het is Maradona die alle aandacht opeist.

Verklaring Maradona

Volgens de oud-topvoetballer hoeft niemand zich druk te maken over zijn toestand. Op Instagram schrijft hij: “Ik wil iedereen laten weten dat ik in orde ben. Mijn nek deed pijn en ik had last van evenwichtsstoornissen. Een arts adviseerde me om voor de tweede helft naar huis te gaan, maar ik wilde blijven. Natuurlijk wilde ik blijven. Hoe kan ik weggaan op zo’n belangrijk moment? Een kus voor iedereen, bedankt voor jullie steun!”