Heb je deze Netflix series al gezien?

Nu we veel thuis zijn, is er veel veranderd. Iedereen is op zoek naar een nieuw dagritme en verrassende hobby's worden geboren. Maar wat blijft als rustmoment in deze verwarrende tijd is Netflix. We geven je daarom graag een paar kijktips!

Nu we ineens veel thuis zijn, moeten we een nieuw dagritme vinden. Werken, kinderen les geven, facetimen met ouders en vrienden én hobby’s zoeken voor tussendoor. Misschien heb je ontdekt dat je groene vingers hebt en is je tuin intussen een plaatje. Of wellicht is klussen jouw nieuwe manier van sporten geworden. Sommige mensen brengen hun vrije uurtjes aan tafel door, op zoek naar het juiste puzzelstukje. Daar schreven we eerder dit artikel over. Wat er ook veranderd is, Netflix is voor velen een rustmoment gebleven. 

Netflixen is niet meer weg te denken uit ons leven. Ik netflix, jij netflixt, wij netflixen: we doen het bijna allemaal. Pubers kijken nauwelijks meer gewoon tv, die groeien op met het feit dat je series en films kijkt wanneer je daar zin in hebt en niet wanneer ze geprogrammeerd staan in de tv-gids. Voor een tientje per maand ben je klaar. De streamingsdienst doet ondertussen goede zaken. Netflix had in 2018 een winst van 1,6 miljard en die zal, mede door de coronacrisis, alleen maar hoger worden. Want we kijken massaal films en series. 50+ heeft er een paar voor je op een rijtje gezet die je misschien nog niet gezien hebt:

Een echte aanrader is Grace en Frankie. De deftige koele Grace, gespeeld door de nog steeds prachtige 81-jarige Jane Fonda, en de excentrieke spirituele Frankie (Lily Tomlin) zijn volledig verschillende types. Ze zijn dan ook verre van vrienden. Als hun echtgenoten uit de kast komen en met elkaar verder willen, gaan de twee vrouwen noodgedwongen samenwonen. Langzaamaan groeit er een mooie vriendschap. Er zit enorm veel humor in de serie, maar ook ontroering. Moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd. Op dit moment zijn er op Netflix zes seizoenen te zien. Er zijn zeven gemaakt en daar blijft het helaas bij.

Een absolute Netflix topper die je gezien moet hebben is de komische Deense serie Rita. Docente Rita is vrijgevochten en direct, maar ook heel bevlogen. In haar strakke spijkerbroeken en op hoge hakken is ze ook nog eens heel sexy. Ze is mateloos populair bij haar leerlingen, maar kan het met de meeste volwassenen iets minder goed vinden. Dat ze lerares is geworden om kinderen tegen hun ouders te beschermen heeft daar vast iets mee te maken. Haar privéleven is een zootje, maar lesgeven kan ze. Ik zou zeggen, ga zelf kijken. Deze serie is echt de moeite waard!

Van een heel andere orde is The Bridge. Misschien moet je de serie niet kijken als je alleen thuis bent, want The Bridge is heel spannend (de muziek ook trouwens). De eerste serie begint met een lijk op de brug tussen Denemarken en Zweden. De politie van beide landen moet de handen ineen slaan op jacht naar de dader. Absolute ster van The Bridge is rechercheur Saga Norén. Ze heeft Asperger en daardoor is het contact met anderen moeilijk voor haar. Ze zegt wat ze denkt, zonder rekening te houden met de gevoelens van de ander. Eigenlijk is haar eenzaamheid hartverscheurend en je gaat ondanks dat ze iets ongemakkelijks oproept toch heel erg van haar houden. Er staan vier seizoenen van The Bridge op Netflix, dus je kunt even vooruit.

En dan Sherlock. Deze serie is werkelijk geweldig! Het denktempo van het personage Sherlock, briljant gespeeld door Benedict Cumberbatch, is zo snel dat het kijken van een aflevering topsport is. Ook Martin Freeman in de rol van Dr. Watson sluit je meteen in je hart. Na de laatste aflevering heb je geheid een beetje heimwee.

Door de serie Morden i Sandhamn zul je zeker het Zweedse eiland Sandhamn willen bezoeken. De beelden zijn prachtig, het weer altijd lekker en er broeit de hele tijd iets tussen hoofdrolspelers Nora en Thomas, waardoor je toch wilt weten of ze elkaar uiteindelijk krijgen. Is het een geweldige politieserie? Nee, niet echt. Het is te toevallig dat er zoveel moorden worden gepleegd op zo’n klein eilandje en dat er altijd een link is met Nora. Of ze vindt het lijk, of er gebeurt iets waar haar kinderen bij zijn, of ze is betrokken via haar werk. Ongeloofwaardig dus, op meerdere fronten. Maar toch is het een leuke serie, als je van een nadrukkelijke romantische rode raad houdt. Ben je wel van een beetje van het zwijmelen, dan zit je goed.

Bonusfamiljen gaat over Lisa en Patrick die nog maar net een samengesteld gezin vormen en nu al samen een baby verwachten. Dat geeft de nodige problemen met exen, familie, werk en school. De karakters, en dan vooral zoon Eddie, zijn een beetje over de top en dat maakt dat het iets losmaakt en dat je erover gaat praten. Moeilijke onderwerpen worden niet geschuwd, maar er valt ook veel te lachen. Er staan drie seizoenen op Netflix.

Wie fan is van de boeken van Harlan Coben moet vooral de series Safe (speciaal gemaakt voor Netflix) en Stranger (gebaseerd op een boek) kijken. Netflix heeft een deal gesloten met Coben en gaat de komende tijd maar liefst veertien boeken  van deze schrijver verfilmen. Bekijk hier alvast de trailer van het spannende Stranger.

Tenslotte nog drie tussendoortjes: Modus, Crossing Lines en River. Modus gaat over een voormalig FBI-profiler en haar autistische dochter. Die dochter heeft in seizoen 1 de moordenaar gezien en hij zoekt haar en haar moeder dan ook op. Dat je al weet wie de dader is maakt niet zoveel uit, het kat-en-muisspel is spannend. Crossing Lines gaat over topagenten uit verschillende landen. Dit speciale team van het Internationale Europese Strafhof bestrijdt samen de misdaden die in alle uithoeken van Europa gepleegd worden. De serie wordt omschreven als luchtig met een rafelig randje. Dat klopt wel. De leden van het team hebben het nodige meegemaakt en sommige komen te overlijden. Een prima serie met een mooie rol voor Donald Sutherland. Tenslotte River. Helaas zijn daar maar zes afleveringen van, want het is een serie die je grijpt. Politieman John River, gespeeld door de Zweedse acteur Stellan Skarsgård, die wij kennen van de ABBA-film, kampt met psychische problemen nadat hij getuige is geweest van de moord op zijn collega (en grote liefde) Stevie. Hij wordt achtervolgd door visioenen waarin hij Stevie, maar ook anderen ziet. Hij praat met hen en dat is in het begin best verwarrend. Jij als kijker ziet hen namelijk ook, maar zijn omgeving niet. Daarom lijkt het alsof hij altijd in zichzelf zit te praten.

Veel kijkplezier!