Handige tips om je keuken te ontdoen van fruitvliegjes

Vermijden of vangen? De fruitvlieg vraagt om aandacht. Hier een aantal handige tips die je zo kunt uitvoeren.

We schreven al eerder een artikel over de drosophila melanogaster, oftewel de fruitvlieg. Bijna niet te zien, maar behoorlijk irritant. Ieder jaar verschijnen ze weer uit het niets om onze etenswaren te bestormen en de keuken over te nemen. Hoe minder wolken buiten, hoe groter de wolken in huis.

In het artikel is te lezen hoe nuttig de diertjes eigenlijk zijn. Maar je wilt natuurlijk ook gewoon weten hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt. We geven hier een paar tips:

Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Fruitvliegjes komen op geuren van etensresten af, het liefst verrot. Leg fruit dan ook in de koelkast of in een afgesloten bak. Als je niets eetbaars laat liggen en etensresten verwijdert, scheelt dat al de helft. Een vaatwasser met vuile vaat die op een kier staat of lege bierflesjes op het aanrecht is geen goed idee. De vliegjes komen op alcohol af. Houdt alles schoon en spoel de afvoer af en toe even door met een kopje sodawater. Verder zijn vaatdoekjes en schuursponsjes een ideale broedplaats. Vervang die dan ook iedere dag en houdt ook de vuilnisbakken schoon. Verlepte bloemen meteen in de groene container, evenals theezakjes. En gebruik geen schoonmaakmiddel met citroengeur, daar komen ze juist op af.

Hekel aan

Fruitvliegjes hebben een hekel aan tocht, dus zet alles lekker tegen elkaar open of plaats een ventilator. Een lavendel- of basilicumplant in de keuken houdt ze ook tegen, evenals kruidnagelen en knoflook.

Vangen

Als je een plaag toch niet hebt kunnen voorkomen, is het tijd om ze te vangen. Dat kan door ze op te zuigen met de stofzuiger. Doe dan wel wat vlooienpoeder in de stofzuigerzak, anders kruipen ze er weer uit. In de supermarkt zijn (best prijzige) fruitvliegjesvallen te koop, maar die kun je ook zelf maken. Neem een kommetje en doe daar wat fruitazijn en een paar druppels afwasmiddel in. Daar komen ze op af, maar er niet meer uit door de zeep. Mocht je dat nu zielig vinden dan hebben we ook nog een diervriendelijke tip: neem een glas en een stukje papier. Doe wat fruit en wijn in het glas en maak van het papier een trechter. Zet die er met de smalle kant naar beneden in, zodat het glas afgesloten wordt. De vliegjes zullen erdoor vliegen en kunnen er daarna niet meer uit. Als je wilt kun je ze buiten vrij laten.