Hallo meneer de Uil, waar breng je ons naartoe…

De Fabeltjeskrant komt terug op tv. De kinderen zullen er nog geen weet van hebben. De toenmalige lieve kijkbuiskinderen kunnen zich vast verheugen.

Zoef, zoef… en je weet direct over wie we het hebben. De Haas uit De Fabeltjeskrant komt nog regelmatig voorbij in onze spreektaal. Tot zover de woordelijke impact van het nostalgische kinderprogramma dat met enige tussenpozen van 1968 tot en met 1996 werd uitgezonden. De beelden staan een ieder nog altijd op het netvlies. Niet alleen van Zoef de Haas, maar ook juffrouw Mier, Ed en Willem Bever en Bor de Wolf.

De vertellijnen van het programma waren allereerst geïnspireerd op de verhalen van de Franse schrijver Jean de La Fontaine uit de zeventiende eeuw. Meer en meer werd het naar de toenmalige tijd geschreven en daarmee werd het niet alleen voor kinderen leuk, maar ook voor volwassenen. Er zaten immers regelmatig verwijzingen naar de actualiteit in.

In 1972 stopte de serie, maar kreeg in 1985 een vervolg (en weer veel later zond RTL Véronique in 1996 nog een serie ervan uit) , dit keer gecreëerd door producent Loek de Levita. Zijn zoon Robin is momenteel bezig de serie zo te bewerken dat deze vanaf 2019 weer dagelijks op de televisie te zien zal zijn. Dan in 3D. Voor volgend jaar staat er een special gepland.

Bron: AD.nl
Foto: Youtube