Haken, een hippe hobby

Breien en haken voor oude mutsen? Die tijd is voorbij. Moderne vrouwen geven zich over aan hun brei- of haak-ambities en zijn helemaal hip.

Geeske de Haan (53) en Harriët Apeldoorn (47) maken jassen en vesten van oude dekens die ze via Facebook en vanaf markten verkopen. Ze struinen kringloopwinkels af voor gebruikte materialen. Vooral wollen dekens gaan in stapels mee naar huis. “Ik had er eerst een hard hoofd in toen Geeske met dat idee kwam. Wat moet je ermee, dacht ik. Van die kriebel-dekens.” Maar kriebelen deed het na een flinke wasbeurt helemaal niet en toen de eerste jas in elkaar zat, compleet met gehaakte biesjes, stoere houten knopen en leren bandjes, was het hek van de dam. De ene na de andere jas volgde en de collectie breidde zich uit met onder andere vesten, kussens en tassen. Allemaal voorzien van gehaakte accessoires.

‘Als we denken ‘dat hoort op een bed’, zitten we fout’

Beide dames zijn al negentien jaar bevriend en wonen vlak bij elkaar. Harriët: “We kunnen heel goed samenwerken en raken steeds creatiever. Maar ook kritischer. Sleetse dekens zijn niet goed. En ook de kleur is bepalend. Als we denken, ‘dat hoort op een bed’, zitten we fout. Het moet echt een mooie jas worden.”

‘Breien vinden we veel te lang duren’

Steeds vaker voeren vijftigers een hobby uit die ze serieus aanpakken. Bedrijven kunnen we het niet noemen, maar ambitieus zijn ze vaak wel. Geesje en Harriët werken nog twee dagen in de week. Geeske als administratief medewerkster in het bedrijf van haar man en Harriët als planner bij een regionaal taxibedrijf. Ze wilden wel iets voor zichzelf en hun creativiteit zocht een uitlaatklep. Was een aantal jaren terug het breien helemaal hip, inmiddels lijkt dat vervangen door het haken. De jassen gemaakt door Geeske en Harriët zijn voorzien van fraai gehaakte details.

‘De druk moet niet te hoog worden’

“Geeske was altijd heel erg met het breien bezig, wat ze ook geweldig goed kan. Inmiddels vinden we breien veel te lang duren en zijn we op het haken over gegaan, maar dan wel op een moderne manier. Gecombineerd met de dekens. Het begint nu, na zo’n anderhalf jaar, behoorlijk te lopen, maar we zien het nog als een serieuze hobby. Ambities? Ja en nee. De druk moet niet te hoog worden. Als je er echt aan wilt verdienen, dan zit er een ‘moeten’ achter. Zover zijn we nog niet.” Maar er lonkt duidelijk iets, want Buurvrouw&Buurvrouw, zoals ze zichzelf noemen, laat geen kans onbenut om hun waar aan de man en vrouw te brengen.

Denk je nu: ik ben boven de vijftig en ook op die manier bezig met een uit de hand gelopen hippe hobby, dan horen we graag jouw verhaal. Reageer dan op dit bericht en we nemen contact met je op.