De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld

Het burgerinitiatief De Grootste Gehaakte Deken van de Wereld heeft als doel mensen met elkaar te verbinden. Het streven is om in 2018, als Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is, de grootste gehaakte deken uit te leggen die bestaat uit 10.000 gehaakte éénpersoonsdekens die op de hoeken aan elkaar zijn gekoppeld. Hiermee visualiseren wij “Iepen Mienskip” (Open Samenleving); het thema van het culturele jaar. Na de uitdaging worden de dekens geschonken aan Goede Doelen die de dekens rechtstreeks uitdelen aan mensen die ze nodig hebben.

Waarom is het belangrijk?
In de vaart der welvaart zijn we het samen uit de samenleving vergeten mee te nemen. Juist nu ontdekken we als burger in deze wereld hoe belangrijk, nuttig en waardevol een sociaal netwerk is. Het doel is het verbinden van mensen, het instrument (aan-/mee-/in-/af- en om)haken met als resultaat een deken

Mensen kunnen op 3 manieren meedoen:

– Fysiek: Haak losse granny squares (beppes blokjes/oma vierkantjes) van 10×10 cm, 20×20 cm of lappen van 40×40, 100x 70 of 100×140 cm. Haak zelf of samen met anderen een deken te haken van 140×200 cm. Denk aan scholen, buurthuizen, verzorgingshuizen, scouting, zangkoren, sportclubs, etc.

– Organisatie: Organiseer een event. Zo groot of klein als je het zelf aan kan. Bijvoorbeeld een haakochtend bij je thuis, een haakcafé in het buurthuis of een haak-in voor het hele dorp of stad met alle media er bij.

– Netwerken: Je netwerk en/of talent inzetten om dit burgerinitiatief onder de aandacht te brengen. We denken hierbij niet alleen aan alleenstaanden, eenzame ouderen, buitenlandse studenten, maar ook aan ondernemers, verenigingen of stichtingen.

Het doel van het burgerinitiatief is het verbinden van mensen, het middel het (aan-/mee-/in-/om- en af-)haken met als resultaat een warme deken. Verder zijn er geen restricties of voorwaarden. Kleur, materiaal en patroon zijn vrij.

Er zijn een aantal deelprojecten:

– vlaggendekens (de deken VAN DE wereld bevat zoveel mogelijk vlaggen van landen, steden en provincies die het verbinden van mensen waarde toekennen)

– stadsdekens (WMO project van Scheepjeswol)

– logodekens (ondernemers zijn zichtbaar met hun logo)

– voetbaldekens (de deken van de f-jes van Blauw-Wit ligt naast die van Cambuur en FC Heerenveen)

– Escherdekens en Mondriaandekens ( in samenwerking met het Fries Museum)

– Kerkendekens (in combinatie met The Passion 2017)

– Trots-op dekens (je hond, de kerk van jouw dorp, het skutsje van Grou, Sinterklaas, de Elfstedentocht, etc)

– en natuurlijk de kleurrijke “ratjetoe-dekens” die precies weergeven dat je met een kleine bijdrage door samen te werken iets groots tot stand kan brengen.; Burgerkracht!

Het burgerinitiatief werkt niet met geld maar met burgerkracht, want geld haakt geen deken. Het is dus geen rechtspersoon, geen vereniging of stichting, het heeft geen bankrekening en geen salarissen. In 2018 laten we zien hoe sterk en krachtig een samenleving is door samen te werken vertrouwen te hebben in elkaar en de verbinding met elkaar te zoeken ondanks de diversiteit.

Iedereen is van waarde!