Gratis online lesprogramma om ouderen digitaal vaardig te maken

Voor wie graag in verbinding wil blijven met familie en vrienden biedt de gratis Helpdesk Welkom uitkomst. Je kan er onder andere terecht voor vragen over videobellen, online boodschappen bestellen, maar er is ook een lesprogramma ontwikkeld voor wie zich echt wil verdiepen in de digitale snelweg. Lees er hier meer over.

Door het coronavirus is onze samenleving ineens nog digitaler geworden. Kinderen krijgen thuis online les, veel mensen werken thuis en het contact met dierbaren verloopt via (beeld)bellen of Whatsapp. Voor wie weinig ervaring heeft met de digitale wereld, is dat lastig. Want je wilt toch graag in verbinding blijven met familie, vrienden en buren. De gratis Helpdesk Welkom online biedt uitkomst.

Deze helpdesk is een initiatief van het Ouderenfonds, VodafoneZiggo en Samsung. Je kunt er terecht met al je digitale vragen, zoals:

  • Ik wil graag videobellen met de kleinkinderen. Hoe werkt dat?
  • Kunt u mij uitleggen hoe ik online boodschappen kan bestellen?
  • Hoe stuur ik mijn buurvrouw een boodschappenlijstje via Whatsapp?
  • Kan ik online spelletjes spelen met anderen?
  • Hoe maak ik een profiel aan op Facebook?
  • Waar vind ik online de laatste informatie over het coronavirus?

De Helpdesk Welkom Online is tot 1 juni te bereiken op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur via telefoonnummer 088-344 2000. Je betaalt alleen de reguliere gesprekskosten.

Gratis online lesprogramma

Voor wie zich echt wil verdiepen in de digitale snelweg is er een online lesprogramma ontwikkeld, die je vindt op www.welkomonline.nl. Je leert er hoe je op internet komt en wat er online allemaal mogelijk is. De site is ingedeeld in vier categorieën, waarin hele praktische zaken voorbij komen:

Je actieve leven

Ben je graag actief bezig en ga je vaak op pad? In deze les leer je zoeken naar informatie over je hobby’s. Je kunt op internet ook je route en vervoersmiddel bepalen. Wil je graag online opzoeken waar je goedkope kaartjes voor activiteiten kunt krijgen of tips krijgen over wat er bij jou in de buurt te doen is? Start de les!

 Je dagelijkse leven

In deze les staat je dagelijkse leven centraal. Je leert wat er online allemaal mogelijk is om jezelf te vermaken, hoe online winkelen werkt en hoe je de prijzen van producten kunt vergelijken. We leggen ook uit hoe je online kunt betalen en wat internetbankieren is.

Je gezonde leven

In deze les staat je gezondheid centraal. Internet kan je hierbij helpen, met tips voor gezonde snacks bijvoorbeeld. Een afspraak met de dokter of een herhaalrecept voor medicijnen regel je ook gemakkelijk online. En weet je ook al dat je je stappen kan bijhouden met een handige app? Op die manier zorg je er voor dat je voldoende beweegt. Je leert in deze les hoe internet jouw gezondheid en zelfstandigheid kan ondersteunen.

Je sociale leven

Er zijn veel manieren om online contact te maken met anderen. E-mail, Whatsapp en sociale media gebruik je om contact te maken met bekenden. Op een forum, of in een online spel, kun je kennis maken met nieuwe mensen. Natuurlijk moet je opletten dat je dit veilig doet. Daar helpen we je bij.

Alleen, met een vrijwilliger of in een groep

De lessen kun je alleen volgen, maar ook samen met een vrijwilliger of in een groep. Het programma duurt maximaal drie maanden, als je er één uur per week mee bezig bent. Het kan natuurlijk ook sneller. Om aan de slag te gaan heb je een tablet of computer nodig met muis en een internetverbinding. Als je na afloop nog vragen heeft, kun je terecht bij SeniorWeb. SeniorWeb is een landelijke vereniging met 150.000 leden, 425 leslocaties en 3.000 vrijwilligers. Hun doel is om de digitale wereld begrijpelijk te maken, zodat iedereen het gemak en het plezier van computer en internet kan ervaren. Als deelnemer van Welkom Online mag je een gratis jaarlidmaatschap aanvragen via seniorweb.nl/welkomonline of telefonisch via (030) 276 9965.

Aan de slag

Vrijwilliger worden?

Misschien ben jij digitaal al erg vaardig en zou je juist anderen willen helpen. Dan is Welkom Online op zoek naar jou. Wil je gekoppeld worden aan een oudere in je buurt? Meld je dan aan via mijn.ouderenfonds.nl. Na je aanmelding kun je zelf reageren op verzoeken van ouderen.

Het kan ook zijn dat je een bekende in je omgeving wilt helpen. Dan is er een uitgebreide handleiding voor je beschikbaar.

 

Foto: freepik.com