close
  • vrijdag 17 september
Werk en opleiding

Goed gekleed naar een sollicitatiegesprek dankzij Dress for Succes

Goed gekleed naar een sollicitatiegesprek dankzij Dress for Succes

Stel, je hebt na een lange periode van werkloosheid eindelijk een sollicitatiegesprek. Dan wil je natuurlijk goed voor de dag komen in een passende outfit. Maar wat nu als er niets in je kast hangt dat geschikt is en je hebt niet de financiële middelen om nieuwe kleding aan te schaffen? Een lastige situatie, maar gelukkig kan Dress for Success dan uitkomst bieden.

Dress for Success is een organisatie die wereldwijd 147 vestigingen heeft in 47 landen. Het begon in 1997 in de VS en vier jaar later opende de eerste winkel in Rotterdam. Inmiddels heeft ook Leeuwarden een Dress for Success winkel, in het bedrijfsverzamelgebouw Emmastate. De vrijwilligers van Dress for Success helpen mensen met een smalle beurs aan representatieve kleding voor een sollicitatiegesprek. Het maakt niet uit of je op zoek bent naar je eerste baan, vanuit een achterstandssituatie een eigen bedrijf start, in aanmerking wilt komen voor een stageplaats of na een periode van werkloosheid weer aan de slag wilt: Dress for Successs is er voor iedereen.

Alles zonder prijskaartje

In de winkels hangen de rekken vol met rokken, broeken, colberts en blouses, allemaal zonder prijskaartje. De medewerkers geven stylingadvies, maar ook tips op het gebied van presentatievaardigheden. Hoe kun je je houding verbeteren en wat is een prettige handdruk? Hun inspanningen zijn er op gericht om de kans op werk te vergroten voor iedereen die daar wel wat hulp bij kan gebruiken. En je krijgt eerlijk advies, want de vrijwilligers hebben geen eigen belang; ze zijn er echt voor de klant.

De eerste indruk is belangrijk

Passende kleding is belangrijk bij het vinden van een baan. Een eerste indruk kun je nooit meer overdoen en het zou jammer zijn om afgewezen te worden vanwege je uiterlijke verschijning, terwijl je geknipt bent voor de functie. Daarnaast straal je vaak meer zelfvertrouwen uit als je weet dat je er goed verzorgd uitziet. Naar schatting vindt ongeveer tweederde van de mensen die kleding en advies krijgen van Dress for Success een baan. En daar gaat het natuurlijk allemaal om.

Terugkomen voor tweede set

Steeds meer werkzoekenden met een uitkering of laag inkomen weten de weg naar Dress for Success te vinden. Soms worden ze doorverwezen door de gemeente, wijkteam of UWV. Als je een uitnodiging kunt laten zien voor een sollicitatiegesprek en je voldoet aan de voorwaarden met betrekking tot je inkomen, dan ben je van harte welkom om tijdens een kledingsessie een outfit uit te kiezen. Als er bijpassende schoenen en accessoires aanwezig zijn, mag je die ook meenemen. Zonder te betalen. Word je aangenomen, dan mag je terugkomen voor een tweede set kleding, zodat je in een professionele outfit naar je werk kunt. Een klant zei er het volgende over: “Kleding die ik normaal alleen even kon aanraken en gauw weer terug moest hangen, had ik nu gewoon aan. En ik mocht het nog houden ook!”

Geluk hebben qua maat

Dress for Success moet het hebben van giften en sponsoren. De kwaliteit van de kleding die in de winkels hangt is van prima kwaliteit. Qua maat is het wel een beetje geluk hebben; hetzelfde kledingstuk is er vaak niet in een andere maat.

De winkel in Leeuwarden is net een tijdje dicht geweest vanwege een restyling die mogelijk was door giften van Rabobank en Lionsclub de Stadhouder. De vloer is geschonken door Lippe Lap Tapijtcentrum.

Kleding schenken

Je kunt Dress for Success steunen door kleding, schoenen, sjaals, sieraden en dergelijke te doneren. Die kleding moet schoon en in goede staat zijn en niet gedateerd. Door geld of kleding te schenken lever je een belangrijke bijdrage aan het vergroten van kansen van werkzoekenden. Wil jij Dress for Success ook steunen met het doneren van kleding, lees dan hier hoe dat kan. De winkel in Leeuwarden is op woensdag en vrijdag van 10.00 – 14.00 uur open op afspraak. Wil je contact opnemen, dan kan dat via 06 – 38 35 24 06 of mail naar dfsleeuwarden@gmail.com.

Bron: Dress for Succes

Foto: Kai Pilger Pexels en Dress for Succes

Geschreven door: Boukje Wiersma