close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Goed fit blijven, dan haal je die pensioenleeftijd wel

Goed fit blijven, dan haal je die pensioenleeftijd wel

Alhoewel vakbonden de verhoging van de pensioenleeftijd bestrijden, blijkt uit onderzoek dat wie op z’n vijftigste goed gezond is, prima tot zijn zeventigste kan doorwerken. 

Deze conclusie volgt uit onderzoek van Michael Boissonneault die in zijn proefschrift aangeeft dat wie op zijn vijftigste fit is makkelijk zes jaar langer kan doorwerken dan de huidige pensioenleeftijd. Dat is slechts voor vijf procent van de werkenden niet weggelegd. De andere 95 procent haalt dat prima. 

Fysiek gezond

In het proefschrift wordt slechts gesproken over fysieke gezondheid. Geestelijke gezondheid is moeilijker meetbaar. Als er dus duidelijk is vast te stellen dat een werknemer van vijftig jaar goed gezond is, en de eisen die de baan stelt passen goed bij de kwaliteiten en vakbekwaamheid van de werknemer, dan is er geen vuiltje aan de lucht om nog heel wat jaren door te werken. 

Managers langer gezond

Uit zijn onderzoek blijkt eveneens dat managers langer gezond blijven dan arbeiders evenals hoger opgeleiden in vergelijking met lager opgeleiden. Een hogere levensverwachting betekent overigens niet dat er per saldo gezond en langer wordt doorgewerkt. Ook dan is er uitval vanwege gezondheidsproblemen. 

Bron: AD

Geschreven door: Redactie