Gezonde en verfrissende alternatieven voor ijs

In de zomer is er niets lekkerder dan een verkoelend ijsje. Of het nu een bolletje roomijs of een waterijsje is, ijs is altijd een traktatie waar we van genieten. Maar wat als je ook een beetje op je lijn wilt letten? Gelukkig zijn er gezondere opties beschikbaar die net zo lekker zijn. In dit artikel ontdek je verschillende alternatieven voor traditioneel ijs die je kunt proberen.

Soorten ijs

Er zijn verschillende soorten ijs, zoals roomijs, sorbetijs, waterijs en het Italiaanse gelato. Hoewel bijna elke soort ijs suiker bevat, is er wel een verschil in de hoeveelheid suiker. Waterijs en sorbetijs op basis van fruit bevatten bijvoorbeeld minder suiker dan andere varianten.

Calorieën

Er bestaat een fabel dat een Magnum Classic evenveel calorieën bevat als een pakje boter. Hoewel dit niet waar is, bevat een Magnum Classic wel de meeste calorieën van de 10 populairste ijsjes. Een Raket daarentegen bevat de minste calorieën, namelijk slechts 40. Een Solero zit daar tussenin, met ongeveer 94 calorieën.

Zelf ijs maken

Als je precies wilt weten wat er in je ijsje zit, kun je ervoor kiezen om het zelf te maken. Dit kan zowel met als zonder ijsmachine. Er zijn talloze manieren om een gezondere optie te maken dan de voorverpakte varianten.

Vormpjes vullen met ijs

Er zijn steeds meer ijsvormpjes verkrijgbaar waarmee je gemakkelijk heerlijke waterijsjes kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een ijsje van watermeloen. Veel zomers fruit is geschikt om een verfrissend ijsje van te maken. Pureer de watermeloen, verwijder de zwarte pitjes en voeg eventueel een beetje citroensap toe. Giet het mengsel in een vormpje en laat het opstijven in de vriezer.

Banaan en pindakaas ijs

Een andere gezondere optie is banaan en pindakaas ijs. Pel een banaan, breek deze in stukken en leg ze minstens 5 uur in de vriezer. Maal de bevroren bananen in een keukenmachine samen met pindakaas en cacaopoeder tot een glad mengsel. En voilà, je gezonde ijs is klaar!

Maar eigenlijk kun je met bijna elk soort bevroren fruit, (plantaardige) melk, honing en/of kaneel en een blender heel simpel zelf gezond ijs maken zonder ijsmachine. Als je de melk weglaat, krijg je geen roomijs maar sorbetijs.

Roomijs zonder zuivel

Als je geen zuivel wilt gebruiken, kun je ook roomijs maken met bijvoorbeeld kokosmelk, sojamelk, havermelk of een andere plantaardige variant die je lekker vindt. Voeg bevroren fruit en een beetje vanillesuiker toe. Pureer alles in een blender of foodprocessor en vul de ijsvormpjes met het mengsel. Als je een ijsmachine hebt, kun je hiermee ook zelf roomijs maken, met of zonder eidooiers.

Wil je meer inspiratie? Kijk dan eens bij Heel Holland Bakt!

(Bron: archief, Heel Holland Bakt. Foto’s: Shutterstock)