close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Gezond ouder worden doe je zo!

Gezond ouder worden doe je zo!

Ouder worden: een mooi proces waar niet iedereen zich even goed bij kan neerleggen. Of je het nu wilt of niet; het hoort erbij en het heeft zeker zijn mooie kanten. Probeer daarvan uit te gaan! Vanuit de overheid is er steeds meer aandacht voor healthy ageing: gezond ouder worden. Maar zelf kunnen we ook van alles doen om gezond ouder te worden. We geven je graag wat tips.

Eet gezond en beweeg voldoende

Het is een cliché, maar we kunnen er niet omheen: door gezond te eten en voldoende te bewegen zit je lekkerder in je vel. Dit is op elke leeftijd zo. Een mooi voorbeeld zijn de mensen die leven in de blue zones: de leefgebieden waar de gemiddelde leeftijd erg hoog is, waar de levensverwachting hoog is en de sterftecijfers op middelbare leeftijd juist heel laag zijn.

Ja, ook bewegen ligt voor de hand, maar probeer hier toch echt rekening mee te houden. Een ochtend tuinieren is al een mooie beweging! Of wat dacht je van het huishouden? Een wasje hier, even stofzuigen daar of een doekje door de wc? Door elke dag bezig te zijn met kleine dingen, zorg je ervoor dat je genoeg in beweging blijft. Je hoeft dus echt niet drie keer per week in de sportschool te zijn, hoor.

Train het geheugen

Wakker worden met een kopje koffie, de krant en een puzzel: heerlijk en je traint hiermee ook meteen je geheugen. Door je hersenen constant actief te houden, verminder je de kans op geheugenverlies op latere leeftijd.

Acceptatie geeft rust en ruimte

Het accepteren van dingen die niet te veranderen zijn, geeft je veel rust en ruimte. Soms komt er de dag dat je op je oude dag niet meer zo vitaal bent en heb je wat extra hulp nodig. Probeer dat dan te accepteren en er het beste van te maken! Zo helpen de verzorgenden en verpleegkundigen van Respect, een verpleeghuis in Den Haag, je met licht tot intensieve persoonlijke verzorging. Daarnaast heb je dan een fijne en gezellige omgeving waar je zelf nog zoveel mogelijk zelf kunt bepalen. U krijgt de begeleiding die bij uw persoonlijke situatie past.

Voorkom stress, regel je nalatenschap tijdig

Als je zelf ouder wordt, worden de mensen die dicht bij je staan, ook ouder. Dat betekent dat het steeds vaker voorkomt dat naasten van je overlijden. Er zijn diverse zaken die dan geregeld moeten worden. Daar staat je hoofd natuurlijk helemaal niet naar, maar gelukkig zijn er specialisten die jou hier graag bij helpen. Dan kun je zelf je tijd en energie steken in het emotionele proces. Zij regelen dan het financiële en zakelijke gedeelte voor je. Dan hoef jij je hier niet druk om te maken! Laat je helpen door een executeur die je kan voorzien van erfenis advies.

Geschreven door: Hillie Weistra