Gezamelijke spaarmunt met app nieuwste trend zelfstandige winkels

Hoe houden zelfstandige winkeliers in de regio hun klanten vast? Een mobiele app brengt de klant weer terug naar de winkel.Wat is het geheime wapen van zelfstandig winkeliers en ondernemers in hun concurrentiestrijd tegen grootwinkelbedrijven als de Hema, Blokker en Bart Smit? Ondernemer Jan Huzen bedacht de Geldt.nl klantenkaart met de recent toegevoegde spaarmunt.

Omzetverlies tegengaan
Ruim honderd zelfstandige winkeliers

in Drenthe weren zich tegen omzetverliezen die ontstaan doordat zij steeds meer klanten kwijtraken aan grote winkelketens en webshops. Het geheime wapen van de zelfstandige winkels is een gezamenlijke klantenkaart met kortingsacties en spaarmunten. Waar je die spaarmunten in kunt leveren en wat je ervoor krijgt, zie je overzichtelijk in de Geldt.nl Spaarmunten app.

Ondernemer Jan Huzen uit Nieuw-Weerdinge bedacht eerst de klantenkaart en onlangs als extra toevoeging de spaarmunt. “Nederlanders zijn gek op korting en sparen”, weet Huzen. “De klantenkaarten en spaarprogramma’s zijn niet voor niets zo populair. Met de Geldtpas krijgt de klant met één pas korting bij meer dan 100 aangesloten zelfstandige winkeliers. Dat is op deze schaal in Nederlands nog niet eerder gelukt. Klanten kopen graag bij zelfstandige winkeliers, want die zijn van oudsher sterk in kwaliteit en service, maar die korting wil de klant niet laten lopen. Nu kunnen deze ondernemers de gewenste korting en spaaracties ook aanbieden”, aldus Huzen.

Verrassend: echte munten in je zak
De spaarmunt is een volgende stap om de klant voor de winkelier te behouden of weer massaal terug te halen. “En dan hebben we het over een echte fysieke spaarmunt”, zegt de Drentse ondernemer. “Dat is misschien verrassend in deze elektronische tijd, maar het blijkt dat tastbaar sparen van een echte munt een duidelijke meerwaarde heeft.”

Wie voor 5 of 10 euro boodschappen doet bij een aangesloten winkelier, krijgt 1 spaarmunt cadeau. Deze munten zijn vervolgens weer als betaalmiddel voor cadeaus in te leveren bij de verschillende winkeliers. “Het is een lokaal valutasysteem”, zegt Huzen. “De waarde is voor 100% geborgd. Winkeliers kopen de munten in voor slechts Є0,25 en als ze met spaarmunten blijven zitten, kunnen ze die weer omruilen voor geld. Zo is er weinig huiver om mee te doen en is het voordeel voor iedereen duidelijk, want de klant kan er mooie cadeaus voor kopen.”

Mobiele app brengt de klant terug
De aangesloten winkeliers presenteren zichzelf in een mobiele app met hun gegevens en drie cadeaus die de klant met de munt kan kopen. “Reuze handig”, vindt bedenker Jan Huzen. “Zo zie je direct wie meedoen, heb je de locatie en de route van de winkelier overzichtelijk op je smartphone en zie je wat de winkelier aanbiedt voor de spaarmunten. Daarnaast is het natuurlijk extra reclame voor de winkelier.” Huzen verwacht dat de app de komende maanden duizenden keren zal worden gedownload.

De app is net gelanceerd en de reacties zijn louter positief. “Voor veel winkeliers is dit een prachtige manier om de mobiele generatie te bereiken”, zegt Huzen. “Zij dreigden met name jongeren voorgoed kwijt te raken aan online winkels. Maar naar de snackbar gaan ze wel dus als ze daar een paar spaarmunten cadeau krijgen, gaan we de jeugd ook weer meer in de fysieke winkels zien.”