Dit zijn geschikte speed pedelec-helmen

Heb je dit jaar een speed pedelec aangeschaft? Dan ben je verplicht een helm te dragen die aan de normen voldoet. De vraag is: waar koop je zo’n speciale speed pedelec-helm? Veel fabrikanten kunnen de helm namelijk nog helemaal niet leveren. Een overzicht van geschikte helmen die nu of binnenkort verkrijgbaar zijn.

Voor speed pedelecs, die per 1 januari 2017 onder de bromfietsen vallen, werd de nieuwe norm NTA 8776 ontwikkeld. Deze norm werd pas onlangs definitief, waardoor leveranciers pas laat met de ontwikkeling van geschikte helmen konden beginnen. Voor mensen die al een speed e-bike hebben is dat geen probleem. Zij hebben tot 1 juni de tijd om hun blauwe kentekenplaat te verwisselen voor een gele. Pas met een geel plaatje op de fiets wordt de speciale speed pedelec-helm verplicht. Voor nieuwe kopers van een speed e-bike geldt dat ze vanaf 1 januari verplicht een helm moeten dragen die voldoet aan de huidige bromfietsnorm R22 of aan de nieuwe norm NTA 8776.

Tweewieler.nl maakte een overzicht van geschikte (bromfiets)helmen die al leverbaar zijn of later dit voorjaar op de markt komen.

Nu al leverbaar:

Cratoni Vigor
Direct nadat de eerste speed e-bike op de markt verscheen, begon Cratoni met de ontwikkeling van een helm. De Cratoni Vigor speed e-bike helm voldoet aan de Europese bromfietsnorm 22.05 voor bromfietsen en kan dus gebruikt worden. De Cratoni Vigor valt over de oren en dit kan bij hoge snelheden een voordeel zijn omdat je dan minder omgevingsgeluid hebt. De adviesprijs van de Cratoni Vigor is € 249,95.

Kali JAVA
Het model JAVA van het helmenmerk Kali voldoet ook aan de huidige bromfietsnorm en is dus prima geschikt voor gebruik op een speed e-bike. Adviesverkoopprijs van deze helm die geleverd wordt via het bedrijf Sports Nut is € 169,-.

Later dit voorjaar leverbaar:

ABUS Pedelec +
ABUS heeft een high speed e-bike helm ontwikkeld die voldoet aan de NTA 8776 norm. Deze helm heet de ABUS Pedelec +. Deze helm heeft een LED achterlicht, geïntegreerde regenhoes en Fidlock magneet kinsluiting. De helmen zijn leverbaar vanaf week 7. De adviesverkoopprijs is € 139,95.

BBB Cycling Indra
Momenteel is bij BBB Cycling de ontwikkeling voor een nieuwe speed pedelec helm in volle gang. De helm gaat Indra heten. Deze helm biedt veiligheid door een verlaagde achterkant en zijkant bij de slapen en kleinere ventilatiegaten. De Indra krijgt een lampje en een beschermende laag over de volledige helm tegen dagelijkse gebruikssporen.

Cratoni
In het voorjaar komt Cratoni (leverbaar via RS Bicycles & Components) met een nieuwe speed e-bike helm op de markt, de Cratoni C-94. Deze helm heeft afstandsbediening op het stuur en met de Cratoni App zijn er veel mogelijkheden, zoals het verzenden van een alarmsignaal naar hulpdiensten bij een ongeval of muziek luisteren. Daarnaast is er verlichting geïntegreerd die kan functioneren als verlichting, knipperlicht of remlicht. De adviesverkoopprijs is nog niet bekend.

Oolsen – Bullit helm
De eerste helm van het Nederlandse merk Oolsen met de naam Bullit heeft een onbreekbare schaal van ‘zelfversterkte composiet’ technologie. De helm zou impact beter absorberen dan carbon. De helm is voorzien van een nekbeschermer en een earpad, die desgewenst vastgeklikt of losgekoppeld kunnen worden. Hierdoor is de helm te gebruiken voor schaatsen, MTB-en, skiën of speed e-bike. Binnenkort wordt de helm definitief getest volgens de norm van de snelle e-bikes.