Geschikt voer voor eenden

Veel mensen weten dat eenden gek zijn op brood. Brood wordt door mensen dan ook vaak aan eenden gevoerd, alhoewel brood eigenlijk heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de eend. Brood voeren aan eenden kan dan ook beter niet gedaan worden. Maar wat eten eenden eigenlijk in het wild? En als je eenden als huisdier houdt, of als je het leuk vind om eenden te voeren met je kind, welk voer kan je dan het beste gebruiken?

Wat eten eenden?

Veel mensen weten niet wat eenden normaal gesproken eten. Eenden zijn alleseters. Zo kunnen eenden op het land zoeken naar eten, maar ook op en onder water zoekt de eend naar voedsel. In het water zie je de eenden vaak grondelen. Dit houdt in dat de eend zijn kop onder water steekt en met de kont omhoog in de lucht, naar voedsel onder water zoekt.

Eenden in de vrije natuur

Een wilde eend zal eten wat er in dat jaargetijde beschikbaar is. Het overgrote deel van het dieet van een eend bestaat uit zaden en delen van planten. Hierbij kan je vooral denken aan waterplanten, grassen, erwten en granen. In de winterperiode is een wilde eend aangewezen op plantaardig voedsel, maar in het voorjaar eet de wilde eend ook dierlijk voedsel. Hierbij kan je denken aan insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en kleinere visjes. In de herfst kan de eend ook genieten van vruchten, eikels en afval van de oogst, zoals maïskorrels of aardappels.

Eenden als huisdier: welke voeding is geschikt?

Eenden zijn dieren die vrij weinig als huisdier gehouden worden. Maar wat is nou eigenlijk geschikte voeding voor gehouden eenden, of tamme eenden? Bij de grotere dierspeciaalzaken en op internet is speciale onderhoudskorrel voor eenden te koop. Dit is voedsel voor watervogels dat speciaal is afgestemd op de behoefte voor de eend. Welke behoefte dit is, kan per eendensoort verschillen.

Er zijn diverse soorten eendenvoer te koop in de winkels, hierbij kan je denken aan opfokvoer voor pullen, onderhoudsvoer, graan voor eenden en korrels voor foktomen. De foktoomkorrel zorgt bijvoorbeeld voor een goede kwaliteit van de eieren en worden vaak gegeven vlak voor het broedseizoen start.

Naast het standaardvoer wat je aan eenden kan geven, zoals hierboven beschreven, kan je er ook voor kiezen jouw eenden aanvullend voer te geven. Aanvullend voer is bijvoorbeeld haver, granen, maïs, erwten, groenten, gedroogde insecten of restjes van rijst. De rijst mag je zeker niet te vaak geven, omdat hier weinig voeding in zit. Vooral in de winterperiode hebben de eenden baat bij deze extra snacks.

De meeste eenden vinden eendenkroos ook heerlijk om te ten. Dit kan je in de meeste sloten en vijvers vinden, dit is het groene bladachtige spul wat op het water drijft. Insecten zijn een goede bron van eiwitten voor de eend, dit kunnen zowel gevangen insecten zijn die nog leven, maar ook gedroogde insecten.

Wat mag een eend zeker niet eten?

Brood is iets wat je de eend beter niet kan geven, omdat dit voor veel vulling in de maag zorgt, maar brood geen voedingswaarde heeft voor de eend. Dit zorgt ervoor dat de maag vol zit en de eend dus geen voeding meer eet waar wel genoeg calorieën in zitten. De eend kan dan afvallen en diverse gezondheidsproblemen ontwikkelen. Af en toe een klein stukje brood kan natuurlijk geen kwaad. Hou dan ongeveer ¼ broodje per eend aan, maximaal.

Grit als onderdeel van een gezonde spijsvertering

Eenden eten kleine steentjes, grit genaamd. Deze steentjes zijn belangrijk voor een goede spijsvertering, en blijven in de maag achter. Om plantaardig voedsel te kunnen verteren, is het grit nodig. Het grit vermaalt het plantaardige voedsel beter, en zorgt er dus voor dat de voedingsstoffen uit het plantaardige materiaal beter opgenomen kunnen worden in het lichaam. Grit is geen strenge verplichting om aan eenden te geven, maar als je eenden als huisdier houdt, is het vaak wel aangeraden om een bakje grit altijd binnen het bereik van de eenden te hebben staan. Ook zou je een beetje grit door het voer kunnen mengen van de eenden.

Hoeveel water heeft een eend nodig?

Als eenden een vijver of zwemwater tot hun beschikking hebben, drinken ze hier vaak uit. Als het zwemwater altijd schoon is, hoef je in principe geen aparte waterbak neer te zetten, omdat ze van het zwemwater drinken. Eenden die echter niet zwemmen of geen (schoon) zwemwater tot hun beschikking hebben, hebben wel de behoefte aan een bak met altijd vers water.