close
  • maandag 1 juni
Relatie en gezin

Gescheiden en alleen, maar ook eenzaam?

Gescheiden en alleen, maar ook eenzaam?

Alleenstaande ouders en mensen die gescheiden zijn voelen zich het vaakst eenzaam. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over eenzaamheid van het CBS.

Voor het onderzoek zijn vragen gesteld aan 3.584 mensen van vijftien jaar of ouder. Het onderzoek toont aan dat 65 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder zich niet eenzaam voelt. Bijna 30 procent is enigszins eenzaam en 7 procent ervaart een sterke mate van eenzaamheid.

Alleenstaande ouders het vaakst sterk eenzaam

Eenzaamheid kan zowel op sociaal als op emotioneel vlak voorkomen. Bij sociale eenzaamheid heeft iemand behoefte aan meer sociale contacten, terwijl bij emotionele eenzaamheid een emotioneel hechte band wordt gemist. Volgens het onderzoek van het CBS zijn het vooral de mensen zonder partner die zich sterk eenzaam voelen. Van hen is 19 procent eenzaam. Zijn er geen kinderen, dan is de kans op sterke eenzaamheid 12 procent. Gescheiden mensen lopen het meeste kans om gevoelens van eenzaamheid te ervaren. Bij die groep komt eenzaamheid drie keer zo veel voor als bij gehuwden, nooit-gehuwden en mensen van wie de partner is overleden.

Máxima opent Week tegen Eenzaamheid

Koningin Máxima opent morgenochtend, donderdag 27 september, in Enschede de Week tegen Eenzaamheid. Dat doet ze tijdens het Nationaal Eenzaamheid Congres. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid wordt aandacht gevraagd voor het probleem en wordt er begonnen met het leggen van contact. Er vinden honderden activiteiten plaats waarbij mensen nieuwe contacten op kunnen doen. De Week tegen Eenzaamheid 2018 is van donderdag 27 september t/m zaterdag 6 oktober.

Geschreven door: Redactie