Gerda’s Willie Wortelsoep

Soep kan altijd en zeker met dit weer.. Gerda heeft een heerlijk recept voor ons en legt uit wat Willie Wortel, de kleur oranje en buitenbeentje wortels daarmee te maken hebben. Geniet ervan!

Vandaag weer eens een lekkere soep. Want soep kan altijd! Deze is makkelijk te maken en supersnel ook. Dat is toch mooi meegenomen wanneer je zoveel mogelijk van het buitenleven en het mooie weer wilt genieten.

Willie Wortel kennen we natuurlijk allemaal als stripfiguur uit de Donald Duck. Eigenlijk is hij een beetje een buitenbeentje met al zijn gekke uitvindingen. Soms zijn de experimenten zo bijzonder, dat juist uit de mislukking een wondermiddel ontstaat. En dat buitenbeentje staat centraal in deze soep. Ik heb namelijk gebruik gemaakt van buitenbeentjes wortelen. Je weet wel, die wortelen die buiten de maatvoering vallen voor in de schappen van de supermarkt. Ze zien er wat anders uit dan we gewend zijn, maar ze zijn qua smaak en houdbaarheid net zo goed. Juist de krommingen en bijzondere vormen en kleuren van de wortel maken deze soep bijzonder. Deze buitenbeentjes vragen net dat beetje extra aandacht bij het schoonmaken en snijden. Neem in gedachten de tegeltjeswijsheid: ‘Dat wat je aandacht geeft groeit’. En dat proef je aan deze overheerlijke soep.

Peentjes zweten

Wortelen zijn wat mij betreft een lust voor het oog. Zowel de kleur als de eigenschappen spreken mij erg aan. Oranje is de kleur van het plezier, humor en optimisme. Ook creativiteit en enthousiasme zijn volgens de kleurenleer te koppelen aan deze kleur. Nu hoop ik dat jij net zo enthousiast bent geworden als ik om de keuken in te duiken. Waar wacht je nog op? Leef je naar hartelust uit! Wist je dat wortelen je helpen bij het gezond houden van je ogen, tanden en darmflora? Ook bevat wortel stoffen die je huid elastisch en gezond houden en dat is met deze zomerse dagen een mooie opsteker voor je zongebruinde huid. Inmiddels is de temperatuur weer aan het oplopen en zit ik peentjes te zweten om dit recept uit te serveren. En dat is hierbij gelukt. Zonnige dagen gewenst en eet smakelijk!

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 800 gram wortelen (buitenbeentjes)
 • 1 teentje knoflook
 • 2-3 uien
 • 1-2 bouillonblokjes
 • 1 stuk gember
 • 1 el olijfolie
 • 1 snufje Keltisch zout
 • 1 el Griekse yoghurt
 • 1 tl kurkuma
 • 1 scheut tamari
 • Snufje peper & Keltisch zout

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Ondertussen de wortelen wassen en halveren. Snijd ze ook in de lengte door. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de wortels hierop. Rooster deze voor ongeveer 10-15 minuten. Nu krijgen ze een extra lekkere smaak. Schil en rasp de gember.
Schil de ui en de knoflook en fruit deze in een pan met een scheutje olijfolie. Breng een kleine liter water aan de kook en voeg hier aan toe de bouillon (blokjes). Haal de wortels uit de oven en doe deze samen met de ui en de knoflook en de geraspte gember in de pan. Een snufje kurkuma en een scheutje tamari toevoegen. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender tot een glad geheel. Op smaak maken met zout en peper.
Serveren met een toefje Griekse yoghurt en een muntblaadje.

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal