Vandaag gaan we voor pittig! Een zelfgemaakt spicy curry vergezeld van bloemkoolrijst. Gewoon eens proberen. Een andere manier van bloemkool eten. Niet traditioneel als roosjes op je bord geserveerd. Nee. Deze keer gewoon als ‘rijst’ en heel kort gebakken zodat alle voedingsstoffen bewaard blijven. Vroeger werd bloemkool in de Nederlandse keuken lang gekookt en met een wit sausje overgoten. Deze hele gare bloemkool werd met aardappelen en vlees geserveerd. Dat is de oer Hollandse traditionele versie.
Met bloemkool kun je eindeloos variëren in een koolhydraatarme keuken. Je kunt zelfs de bloemkool gebruiken als pizzabodem of als pannenkoek.
Ingrediënten:
- 200 gr bloemkool
- 2-3 stengels paksoi
- 200 gram rode linzen
- 1 teentje knoflook
- Spaans pepertje (ik houd van pittig)
- 2 eetlepels kokosvet
- 1 rode ui
- 50 ml bouillon
- 100 ml kokosmelk
- Peperpoeder
- Keltisch zout
Aan de slag
Was de paksoi en snij deze in kleine stukjes. Zo ook met de spaanse peper. Voor het snijden wel de zaadlijsten verwijderen. Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit in een pan het kokosvet en voeg de ui, knoflook en peper toe. Roerbakken totdat de uit glazig is. De paksoi en de (rode) linzen dan toevoegen en dit nog enkele minuten doorroeren. Vervolgens de bouillon samen met de kokosmelk toevoegen en op een laag vuur laten pruttelen. De bloemkool snijden in kleine roosjes en deze fijnsnijden met de hand of in de machine tot de grootte van rijstkorrels. In een andere pan een beetje kokosvet verhitten en de bloemkool in zo’n 3 minuten roerbakken.
Serveer de bloemkoolrijst met de curry.
Eet smakelijk
Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal