Gerda’s sipel chutney

Ben jij bekend met sipelsop? Sipelsop is het symbool voor een project over eten. Wat willen we met ons eten vandaag en morgen. Sipelsop is Friese uiensoep en is makkelijk, gezond en lokaal te maken. Mijn bijdrage is ook terug te vinden op bedoelde projectpagina #Sipelsop. Misschien ook een leuk idee voor jou.

Over sipels gesproken. Vandaag staat er een heerlijke chutney op het menu. Rode uien zijn verwerkt in deze versie. Een verrukkelijk kruidig bijgerecht. Kan bij diverse gerechten gebruikt worden en zelfs op een toastje gesmeerd worden. Tijdens de agrarische dagen in Drenthe werd deze chutney rijkelijk geproefd en sbinnen luttele dagen was ik door mijn voorraad heen. Dus ben ik mijn keuken weer ingedoken om een nieuwe ronde te maken.

Mocht je nu een voorraad ui hebben liggen en er nog geen bestemming mee weten. Dan hup de keuken in en deze chutney maken. Zo gaat er zo weinig mogelijk voedingswaar de container in. Bewust genieten van eten, eten voor je gezondheid, het klimaat, de bijen en niet te vergeten de boeren. Heb een heerlijk herfstig weekend en laat deze chutney daar zijn eigen bijdrage in leveren.

Ingrediënten:

  • 25 gr olijfolie
  • 500 gr rode ui
  • 1 verse rode chilipeper
  • 150 gr basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 200 gr rode wijnazijn

Aan de slag:

Ontdoe de ui van de stevige buitenste rokken en snijd deze in kleine partjes. Was de verse peper en snijd deze in smalle reepjes. Schenk olijfolie in een gietijzeren pan. Voeg de ui toe en karamelliseer gedurende 20 minuten op hoge temperatuur. Blijf roeren om aanbakken te voorkomen.

Voeg de chilipeper, basterdsuiker en rode wijnazijn toe en kook 25 minuten op gemiddeld tot laag vuur en roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.

Schenk het in een warme jampot met schroefdeksel en draai meteen dicht. Laat afkoelen op de kop en daarna gekoeld bewaren de schuur of in de koeling. Tip! De jampotten bijvoorbeeld in vaatwasser zetten om goed schoon en heet uit te leveren. Meteen de chutney in de hete/warme potten schenken.

Aan de slag met de thermomixer:

Ontdoe de ui van de stevige buitenste rokken en snijd deze in kleine partjes. Was de verse peper en snijd deze in smalle reepjes. Doe olijfolie samen met de rode ui in de mengbeker en karamelliseer gedurende 20 minuten op hoge temperatuur. Voeg de chilipeper, basterdsuiker en rode wijnazijn toe en kook 25 minuten Varoma stand met snelheid o,5. Klaar is Kees!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top