Gerda’s Salade Driedaagse, dag 1: Koolsalade

Gerda voorziet ons drie dagen lang van een heerlijk zomers saladerecept. Weet jij waar kool nog meer goed voor is? Lees maar en eet smakelijk!

Nu de zomervakantie daar is, willen we relaxen, chillen en natuurlijk lekker eten. 50+ kok Gerda gaat meteen voortvarend van start met gezonde makkelijke maaltijdsalades en pakt deze week uit met maar liefst drie varianten. Vandaag de eerste. 

Koolsalade

Kool heeft veel vitaminen en een genezende functie en als je toch lekker wilt resetten deze vrije weken, wat zoiets betekent als afstand nemen van het werk en goed bijkomen, dan kun je wel een oppepper gebruiken. Multitasken dus met kool, maar dan anders. 

Kool heeft veel eigenschappen die de gezondheid bevorderen en is zelfs te gebruiken tegen een kater of andere hoofdpijnen. Gewoon op rauwe koolbladeren kauwen. Het is het proberen waard toch? Als je de bladeren wilt inzetten bij wonden, moet je ze even kneuzen of met het strijkijzer bewerken zodat de sappen eruit komen en vervolgens kun je de wond ermee inpakken. Zo kan het genezingsproces in gang worden gezet. Ik kan je vertellen dat de opgelopen kwetsuren snel hersteld zijn. Voor nu zijn er geen wonden te helen, maar wel een gezond en cool recept uit te serveren.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ witte kool
  • 180 gram gerookte kipfilet
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 mango
  • Handjevol rozijnen
  • Handjevol walnoten
  • Voor de dressing:
  • ½ citroen
  • 1 tl (pittige) mosterd
  • 3 tl mayonaise
  • Snufje Herbamare kruidenzout

Aan de slag:

  • Snijd de witte kool julienne (zeer fijn snijden). 
  • Snijd de sla in reepjes (mag iets grover). 
  • Snijd de kipfilet in blokjes. 
  • Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. 
  • Meng deze ingrediënten door elkaar in de grote schaal. 
  • Hak de walnoten in kleinere stukjes. 
  • Snijd de citroen doormidden en pers het sap in een schaaltje. 
  • Doe hierbij 3 eetlepels mayo en 1 theelepeltje mosterd. Rustig roeren totdat het een glad mengsel is.
  • Voeg de dressing aan de salade toe samen met de rozijnen en de walnoten. 
  • Een snufje kruidenzout toevoegen. 
  • Het geheel omscheppen en serveren maar. 
  • Heerlijk als lunch of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. 

 

Eet smakelijk! En tot morgen!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal