Gerda’s roggefeestje!

Niet iedereen is even dol op roggebrood maar Gerda maakt er een feestje van! Koop je het bij de echte bakker dan proef je zeker het verschil. En met deze tip van Gerda zal waarschijnlijk iedereen het lekker gaan vinden.

Als ik naar deze foto kijk, loopt het water mij in de mond. Mijn smaakpapillen worden gelijk geprikkeld. Ik moet er wel bij vertellen dat ik een groot liefhebber ben van roggebrood. Jij ook? Ik weet dat de meningen nogal uiteen lopen als het om dit brood gaat. Meestal is roggebrood droog en hard geworden in de verpakking. Daar ben ik ook geen liefhebber van. Maar bij de stadsbakker hier om de hoek vind je het (h)eerlijkste roggebrood dat er is. Ambachtelijk gemaakt en dat proef je. De structuur is zacht, het brood is nog licht vochtig (dus zeker niet droog) en er zitten praktisch geen toevoegingen (lees: E-nummers) in. Alleen een zuurteregelaar, om het zo maar te noemen. Het brood is bijna niet te snijden, omdat het dan uit elkaar valt, zo smeuïg is het. De smaak en de textuur ervan zijn in de verste verte niet te vergelijken met het roggebrood zoals je het in de schappen van de supermarkt aantreft. Des te meer reden om eens langs de échte bakker te gaan.

Roggebrood is ook onderdeel is van mijn snertverhaal. Een degelijke kom snert wordt altijd vergezeld door een stukje roggebrood met (buik)spek of katenspek. Loopt het water je nu in de mond?

Voor mij is een roggebroodje besmeerd met echte boter (het liefst zonder zout), een paar plakken geitenkaas en een laagje pittige rucola een feestmaal, vandaar een roggefeestje. Het is als lunch een traktatie. Een rustmoment midden op de dag tussen alle activiteiten door. Met een lekkere kop thee erbij. Voor de niet-liefhebbers toch ook een aanrader. Gewoon eens proberen zou ik zeggen.

Nog enkele weetjes over roggebrood. Roggebrood is een volkorenbrood en levert een aantal voordelen op ten opzichte van wit brood, zoals:
1. Minder koolhydraten
2. Meer voedingsvezels
3. Lagere glycemische index
4. 2x zoveel vitamine B6
5. Meer ijzer en kalium

Dit heb je nodig

  • Ambachtelijk roggebrood van de echte bakker
  • Zakje rucola sla
  • Pittige geitenkaas, in plakken of geraspt
  • Echte boter

Bereiden

Op naar de bakker, de groenteboer of supermarkt voor de ingrediënten. Bij thuiskomst het water aan de kook brengen voor een kop thee en je nestelen op een behaaglijke plek voor het nuttigen van dit roggefeestje. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal

Gerda heeft nog veel meer heerlijke dingen voor ons gemaakt. Alle gerechten van Gerda bekijken?Klik hier!