Gerda’s rijstebrij uit de hooikist

Gerda duikt vandaag met het recept in eenvoud en schaarste. Desalniettemin een 'mooi' gerecht dat eigenlijk een verhaal vertelt.

Vandaag is het 4 mei en herdenken we iedereen die is omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Eén van de dingen die me is bijgebleven van een documentaire die ik zag over de Tweede Wereld oorlog, was de hongerwinter. Er heerste schaarste en er werd zelfs voedsel gedropt om de Nederlandse bevolking te voorzien van eten. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je altijd honger zou hebben. Wij kunnen ons dat bijna niet meer voorstellen, behalve misschien de deelnemers aan Expeditie Robinson. Wat een groot contrast met vandaag de dag, er zijn nu zoveel producten. Je kunt tegenwoordig zelfs een voedselbox thuis laten bezorgen, waarin een heel gevarieerd aanbod aan voedingsmiddelen verpakt zit.

Bij schaarste moest men creatief zijn

Ik heb wat onderzoek gedaan op internet en bij mijn bejaarde moeder. Eén ding is zeker: bij schaarste moest men wel creatief zijn met eten. Ruilhandel was daar een onderdeel van. Omdat aardappelen schaars waren in oorlogstijd, werd rijst beschikbaar gesteld. De meeste mensen waren niet echt onder de indruk van dit voedingsmiddel. Maar bij gebrek aan beter was men genoodzaakt het te gebruiken. Er werden zelfs kookboekjes samengesteld om met de beperkte middelen die er waren een behoorlijke maaltijd in elkaar te zetten. En je raad het al, vlees was geen (vast) onderdeel.

Energiebesparende hooikist

Ik heb voor vandaag gekozen voor rijstebrij. En dan de eenvoudige versie, om te ervaren hoe er vroeger werd gekookt. Tegenwoordig eten we de rijstebrij met een snufje kaneel, een schepje bruine suiker of een handjevol rozijnen en een klontje boter. Maar vroeger waren de smaken veel eenvoudiger, omdat er niet of nauwelijks toevoegingen waren. Ik heb gebruik gemaakt van een ‘hooikist’. Een hooikist werd vroeger gebruikt om de kooktijd te verkorten. Verhitting was nodig om het voedsel aan de kook te brengen en vervolgens werd het in de hooikist geplaatst om te garen. Het garen van mijn rijstebrij is tot stand gekomen in een moderne versie, namelijk een kratje met een fleecedeken en oude kranten. Tip: Maak ook eens gebruik van een hooikist om energie te besparen. Geen hooikist? Gewoon de pan ‘verpakken’ in een handdoek en onder je dekbed stoppen.

Ik heb de eenvoud van het gerecht geproefd en ik ben er (minstens 2 minuten) stil van …

Ingrediënten:

  • 1,5 kopje rijst
  • 500 ml water
  • 500 ml halfvolle melk
  • 1 theelepel zout

Aan de slag:

Breng het water met zout aan de kook. Voeg de rijst toe en breng het geheel opnieuw aan de kook. 5 minuten laten doorkoken en de melk toevoegen. Het geheel daarna weer aan de kook brengen en enkele minuten laten koken. Vervolgens ongeveer 3 uur in de hooikist plaatsen om te garen. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal