Gerda’s powerrrrr pannenkoek

Het is nationale Pannenkoekendag! Daar weet onze 50+ kok Gerda wel raad mee. Lekkerrrrr...

Het is vandaag Nationale Pannenkoekendag! En ik geef je een heerlijk recept van een powerrrrr pannenkoek.

Pannenkoeken! Wie houdt daar nu niet van? Ik ben er in ieder geval dol op, zeker deze gezonde en voedzame versie.

Havermout, wie is er groot mee geworden? Bij ons vroeger thuis stond havermout in het keukenkastje naast de havervlokken. Mijn inmiddels 91- jarige moeder neemt steevast een kopje havermoutpap als start van de dag. Inmiddels zijn de ‘ouderwetse’ havermoutvlokken weer helemaal afgestoft en behoren tegenwoordig tot de categorie superfoods. Havermout is rijk aan vitamine B, magnesium en bevat veel vezels en eiwitten.

Havermout

Havermout is een heel oud gewas en groeide als onkruid tussen de gewassen. Pas vele jaren later werd havermout als zelfstandig gewas beschouwd. De haver is een tijd lang uit beeld geweest. Maar de schappen in de supermarkt zijn tegenwoordig goed voorzien van allerlei soorten haver. Havervlokken, havermout en haverzemelen, noem maar op.
De basis voor deze pannenkoek is havermout. Vandaar de powerrrr pannenkoek. Maar je kunt ook een combinatie maken van havermout, havervlokken en haverzemelen. Gewoon uitproberen zou ik zeggen. Je kunt er de lekkerste creaties mee maken en eindeloos variëren.

Dit heb je nodig:

2 eetlepels havermout
1 banaan
2 twee kleine eieren
50 gram rood fruit (vriezer)
Eetlepel kokosvet
Een likje honing

Aan de slag:

Prak 3⁄4 van de banaan de rest tot plakjes voor de garnering. Voeg de twee eieren hieraan toe en kluts dit met een vork. Voeg de havermout toe en roer dit nog even om. Zet de koekenpan met het kokosvet op hoog vuur. Als de pan goed warm is het mengsel in de pan doen en het vuur zachter zetten. Bak de pannenkoek totdat deze lichtbruin aan beide kanten is. Garneer de pannenkoek met de schijfjes banaan en voeg een portie rood fruit toe. Een likje honing voor de echte zoetekauw en eet smakelijk

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal

Voor meer recepten van Gerda, klik hier.