Gerda’s pittige jongste spruit

Als ik spruiten bereid, komt er één gedachte bovendrijven die mij vijftien jaar terug brengt in de tijd. Mijn jongste spruit koos wekelijks spruiten voor het avondeten. Een hele supermarkt vol kleurige groenten en toch koos zij week in week uit voor die ene groene groente. En iedere keer zat deze jongste spruit te smullen, terwijl de rest van het gezin nog net niet met lange tanden zat te eten. Nog even het vermelden waard dat de meeste kinderen geen spruiten lusten vanwege de bittere smaak.

Tegenwoordig eten we (gelukkig) niet meer wekelijks spruiten en is er gevarieerdere receptuur beschikbaar voor de bereiding ervan. Vandaag kies ik voor pittig, net als mijn jongste spruit.

In dit recept is voor rijst gekozen, maar je kunt net zo gemakkelijk couscous gebruiken. Couscous maakt het pittige karakter iets zachter van smaak.

Wat heb je nodig

  • 1 pak speltrijst
  • 500 gram spruiten
  • 2 x 200 gram vegaballetjes
  • 1 grote rode of gele paprika
  • 1 boemboe rode curry

Bereiding

Snijd de kontjes van de spruiten en ontdoe ze van de buitenste blaadjes. Tip: Als de spruitjes nogal verschillend van formaat zijn, snijd je een kruis in de grote spruitjes. Tijdens het kookproces zijn ze dan allemaal tegelijk gaar.

Snijd de paprika in kleine reepjes. Doe de spruitjes in een pan met een laagje water en een snufje zout en kook ze in een kleine 10 minuten gaar. Bak in een wok de vegaballetjes krokant en voeg de spruitjes samen met de reepjes paprika toe. Op hoog vuur omroeren en na ongeveer 5 minuten de boemboe curry toevoegen samen met een scheutje heet water. Nog even een paar minuten op hoog vuur goed doorroeren en klaar is Kees.

Eet smakelijk!