Het komt vast ook wel eens bij jou voor dat er brood blijft liggen, bijvoorbeeld na het weekend. Brood wat inmiddels droog is geworden en wat niet meer gegeten wordt. Je kunt het brood als afval beschouwen of je maakt er een heerlijk nagerecht van. En daar gaat nou mijn voorkeur naar uit. Ik heb in mijn recept de reguliere suiker vervangen door kokosbloesemsuiker. Dit is een ongeraffineerde suiker welke een laag effect heeft op de bloedsuikerspiegel. En dat komt de gezondheid ten goede.
Wat heb je nodig:
- Nagerecht voor 4 personen
- Restjes brood (6 plakjes)
- Handje havervlokken
- 4 eierdooiers
- 4 eetlepels (bloesem)suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 ml slagroom
- 100 ml (kokos)melk
- Poedersuiker
Bereiding
De oven voorverwarmen op 180 graden Celsius. De cocottes invetten. Het brood in parten snijden en verdelen over de pannetjes. Enkele havervlokken strooien over de stukjes brood. Met een mixer de eierdooier met de suiker opkloppen. Al kloppend de melk en room toevoegen. Verdeel dit mengsel over de cocottes en zorg dat het brood de room opneemt door er zachtjes op de drukken. De cocottes (zonder deksel) in de oven zetten en in ongeveer 30 minuten afbakken. Net voor het serveren de pannetjes met poedersuiker bestrooien èn smullen maar. Deze broodpudding is het lekkerst wanneer deze warm wordt geserveerd. Eventueel met een bolletje ijs.
De variaties zijn teveel om op te noemen. Bijvoorbeeld rozijnenbrood, suikerbrood, speltbrood en zelfs (chocolade)croissants. Iedere broodsoort geeft zijn eigen smaak aan deze pudding.
Loopt jou het water ook al in de mond?
Hartelijke kookgroet,
Gerda