Gerda’s mierzoete Baklava

Vandaag start het suikerfeest, ter afsluiting van de Ramadan. Gerda vertelt hoe we zelf Baklava kunnen maken.

Het suikerfeest

Vandaag serveer ik een Baklava uit. Bij uitstek zoetigheid die perfect aansluit bij het suikerfeest. Een echte lekkernij, bol van de suikers en perfect voor feestjes. Baklava is van oorsprong een Turks dessert, maar wordt ook vaak in de Griekse keuken gegeten. Met een bolletje ijs en een toefje slagroom maak je het helemaal af.

Bij de Islam hoort de Ramadan, die elk jaar op een andere dag begint. Het is een vastenmaand. Van zonsopgang tot zonsondergang wordt er niet gegeven en gedronken. Met het suikerfeest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Het feest duurt drie dagen en de naam verwijst naar de vele zoetigheden die dan worden gegeten. Dit keer is het suikerfeest van 15 tot en met 17 juni. Met mooie kleding, een gebed in de Moskee en een familiebezoek met heerlijk eten en uitwisseling van cadeaus is het feest compleet.

Zelf ben ik niet echt bekend met het vasten van een periode van dertig dagen, maar wel van een vastendag(deel). Op zo’n vastendag wordt het voedsel dat je tot je neemt tot een minimum beperkt. Dan kan namelijk je lichaam tot rust komen en komt er energie vrij die ingezet kan worden voor het herstel van je lijf. Doorgaans wordt er regelmatig onnodig voedsel genuttigd, waardoor het lichaam overbelast kan raken. Met het vasten wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd.

Of je nu het einde van de Ramadan viert of gewoon weekend, deze mierzoete baklava is voor iedereen genieten.

Ingrediënten:

  • 125 gram vloeibare honing
  • 300 ml water
  • 300 gram basterdsuiker
  • 2 el vers citroensap
  • 2 tl kaneel

Vulling

  • 300 gram ongezouten pistache noten
  • 300 gram walnoten
  • Handjevol zonnebloempitten
  • 125 gram suiker
  • 3 tl kaneel
  • 200 gram roomboter
  • Citroenrasp
  • 450 gram filodeeg

Aan de slag:

Voor de siroop:

Meng de suiker, honing, kaneel en 300 ml water in een pan en verwarm dit. Al roerend 20 minuten laten koken, tot het ingekookt is. Met een snufje citroenrasp op smaak brengen en vervolgens het vocht zeven. Laat het mengsel afkoelen.

Hak de noten fijn (met de hand of in een foodprocessor) en rooster ze heel even in de pan of de oven op ongeveer 160 graden. Nu komen de smaken in de verse noten vrij.

Meng de noten, suiker, kaneel, citroenrasp in een kom. Smeer het bakblik in met de boter (op kamertemperatuur). Ga die in laagjes vullen. Te beginnen met het filodeeg, een laagje notenmengsel, siroop. Dit herhalen en als laatste het geheel met een laag filodeeg afdekken. De bovenlaag met een beetje boter insmeren. De oven op 160 graden voorverwarmen. En de schaal voor zo’n 45-60 minuten in de oven afbakken. Laat de baklava afkoelen en verdeel als laatste het restant van de siroop over het geheel. In kleine vierkantjes snijden en serveren met een klein bolletje ijs of Griekse yoghurt met een toefje slagroom. Of gewoon een kop koffie erbij serveren.

Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda

Voor meer recepten, kijk je op Gerda’s receptenpagina.