50+ kok Gerda: een koninklijke tompouce maak je zelf!

Gerda inspireert je vandaag met iets koninklijks. Hoe kon het ook anders. Driewerf hoera!

Hiep hiep hoera. Leve de Koning! Vandaag is het feest en wie jarig is trakteert. Nou, dat gaat in dit geval niet helemaal op. Maar ik heb wel een lekkernij gemaakt dat ik met je wil delen. Dit keer gewoon zoet met suikers.

Toen ik afgelopen week de supermarkt binnenliep, zag ik het meteen: een hele stelling vol tompouces. De oranje versie, want daar wordt de verjaardag van de Koning in Nederland traditiegetrouw mee gevierd. Een tompouce is een veel gegeten gebakje en bestaat uit een laagje bladerdeeg met een dikke laag banketbakkersroom.

Zomerkoninkjes

Bij het woord zomerkoninkjes denken we aan een aardbei. De naam komt niet helemaal meer overeen met de realiteit, want aardbeien zijn niet echt meer seizoensgebonden. Je vindt ze tegenwoordig namelijk bijna het hele jaar door in de supermarkt. Maar het zomerse karakter spreekt me toch erg aan. Dan denk je meteen terug aan vorige week toen de temperaturen flink stegen en de zon volop scheen. Deze Koningsdag wordt net als andere jaren fris qua temperatuur, maar ik heb de zon in dit recept gestopt. Hopelijk wordt het door jou bekroond met een like.

Ingrediënten:

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • Schaaltje aardbeien
  • 1 zakje mix voor bakkersroom
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml halfvolle melk
  • 100 ml water
  • Poedersuiker

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C en doe het bakpapier op de bakplaat. Snijd de ontdooide plakjes bladerdeeg doormidden. Doe ze op de bakplaat en bak ze ongeveer in 15 minuten gaar, totdat ze goudbruin zijn. Daarna op een schaal af laten koelen. Snijd de bladerdeeg pakketjes in de lengte door. De mooiste 8 leg je apart, dit worden de deksels voor de tompouces. Snijd de aardbeien in plakjes. Besmeer 8 stuks bladerdeeg met bakkersroom en leg er een paar plakjes aardbeien op. Daaroverheen nog een klein laagje room met een volgende laag bladerdeeg.Nog een beetje room erover met eventueel nog plakjes aardbei. Als laatste de mooie deksels erop doen en bestrooien met poedersuiker. Het liefst wel dezelfde dag opeten. Geniet ervan!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal