Gerda’s heerlijke tomatenchutney

Van verhalen in de rookstoel naar rode chutney van Gerda. Hoe dat zit? Lees, of beter nog: bereid vandaag het verhalende tomatenrecept.

Vandaag is het code rood. Mijn aandacht werd getrokken door deze mooie rode vruchten in allerlei vormen en maten. Van vlees- tot tros- en van pruim- tot aan cherrytomaten, de keuze is reuze. Ik heb gekozen voor meerdere soorten en een overvloed aan tomaten gekocht om er een (h)eerlijke chutney van te maken. Deze chutney is lekker als bijgerecht bij rijst en nog bij veel meer (vraag mijn buurvrouw maar eens).

De geur die de chutney verspreidt in huis is verrukkelijk. Je zintuigen worden geprikkeld en je voelt je geborgen. Ik krijg vanmiddag visite en hopelijk geven mijn kookkunsten een warm gevoel van thuiskomen aan mijn gasten. Zoals moeder vroeger met een kopje thee en een koekje op je zat te wachten als je thuis kwam van school en zij naar je verhalen kon luisteren. Alleen maar luisteren. Geen oordeel, geen advies, maar gewoon luisteren. Die goede oude tijd.

Op de stoel hun verhaal doen

Inmiddels heb ik ‘de’ stoel weer in mijn keuken geïnstalleerd. Deze stoel was voorheen vooral voor mijn kinderen bedoeld, die thuiskwamen na het buitenspelen en alle belevenissen in geuren en kleuren vertelden. Gebruikelijk stond ik dan te kokkerellen in de keuken. Zij konden op deze stoel hun verhaal doen, om vervolgens weer snel naar buiten te verdwijnen. Als ik dan dacht dat ik aan de beurt was om iets te vertellen, dan waren de vogels al gevlogen. Een luisterend oor was voldoende, gewoon even hun hart luchten. Wat een mooie wetenschap.

Nu eerst de chutney

De stoel is een oude rookstoel die ik lang geleden heb opgeknapt. Ik had ‘m op de kop getikt bij de kringloop. Even schuren en voorzien van nieuwe lak. De kussens zijn nog als vanouds met veren en de bekleding heb ik overtrokken met een nieuwe stof. Nu de kinderen groter zijn, worden er steeds minder verhalen verteld vanuit deze bijzondere stoel. Misschien krijgt de stoel een nieuwe bestemming. Die plannen worden nog gesmeed. Maar nu eerst de chutney of chutjaaaaaa!

Ingrediënten

  • 250 gr rode uien
  • 500 gr gemengde tomaten
  • 1 rode chilipeper
  • 75 ml rode wijnazijn
  • 140 gr (kokosbloesem)suiker of bruine suiker

Aan de slag

Snipper de uien en hak de tomaten grof. Maak de chilipeper schoon en haal de zaadjes eruit. Snijd de peper in ringetjes. Doe alles in een pan. Voeg naar smaak Herbamarekruiden toe. Meng dit alles goed door en laat dit op laag vuur ongeveer 30-40 minuten indikken tot een soort van jam. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal