Gerda’s Groningse stamppotje ‘mous’

Het ijs is verdwenen, maar dat neemt niet weg dat we ook nu nog voor de stamppot gaan. Dit keer in de snelkookpan klaar gemaakt. Oh heerlijk!

Mous is een Groningse benaming voor boerenkool. Van alle supergezonde groenten is boerenkool de koning. En koning Winter laat deze groente nog beter smaken, want volgens een oude wijsheid smaakt boerenkool het best wanneer de vorst ‘er overheen’ is geweest. Afgelopen week heeft de winter ons behoorlijk in zijn greep gehad. ’s Nachts daalde het kwik gemakkelijk tot min 9 graden. En zelfs overdag kwam de nul graden nauwelijks tot niet in beeld. Records zijn gebroken. Liefhebbers hebben zich vergaapt aan het schaatsen op natuurijs. En na zo’n barre tocht op het ijs hoort vanzelfsprekend een vers bereide stamppot. Een winterse versie om het koude lijf weer op temperatuur te krijgen. En zo werd het idee van deze stamppot geboren.

Vandaag maak ik het mezelf gemakkelijk en kook ik onder hoge druk. Ik ga namelijk de stamppot maken in de snelkookpan. Heel snel en gemakkelijk. In kooktijd heb je niet meer dan 5 minuten nodig. Op je fornuis staat maar één pan de koken. Je hoeft alleen nog maar de stamper er door te halen. En alle voedingsstoffen blijven bewaard. Makkelijk toch?

Ingrediënten (vier personen):

  • 750 gram boerenkool
  • 1 kg aardappelen (vastkokend & bataat)
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • half vers rood pepertje
  • Keltisch zout

Aan de slag

Schil de aardappelen en snijd de vastkokende in iets kleinere blokjes dan je bataat. De bataat is namelijk sneller gaar. Doe deze eerst in de pan. Vervolgens de verse boerenkool spoelen en in reepjes snijden. De harde (taaie) nerven verwijderen. Goed het vocht uitschudden, anders wordt de stamppot erg nat. Doe de boerenkool bovenop de aardappelen in de snelkookpan. Vervolgens de kleine rode peper in piepkleine stukjes snijden. Deze samen met de spekblokjes bovenop de boerenkool in de pan leggen. Indien nodig een heel klein beetje zout toevoegen. Let wel het spek is ook al zoutig van smaak. Een klein kopje water toevoegen (check even goed hoeveel minimaal nodig is voor je eigen snelkookpan). Vervolgens het deksel goed sluiten en alles aan de kook brengen. Wanneer de pan onder druk staat is vijf minuten koken voldoende. Na die vijf minuten de druk van de pan halen door de pan onder koud stromend water te zetten. Laat het stromende water aan de zijkant van het deksel gaan. Wanneer de druk eraf is kan het deksel van de pan en stampen maar. Voor de liefhebber een rookworst met een kuiltje jus toevoegen.

Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal