Gerda’s gezonde pizza Margherita

Voor Gerda is koken een vorm van ontstressen. Zonder pakjes en zakjes duurt het langer, maar het wordt wel heerlijk. Geniet van deze bijzondere pizza!

Koken zonder pakjes en zakjes, hoe doe je dat? Welnu, dat is gewoon de stoute schoenen aantrekken en proberen maar. Een kookboek is wel handig trouwens. Zo onderhand heb ik al de nodige exemplaren verzameld. Maar het belangrijkste in het nieuwe koken is lef. Lef om gewoon aan de slag te gaan.

Het kost wel wat meer tijd, maar de beloning is des te groter. En koken is ook een vorm van ontstressen. Schillen, snijden, het ritmische getik op de snijplank, de geuren die vrijkomen. Alle zintuigen worden geprikkeld met koken. Zeker wanneer je de tijd en de aandacht ervoor neemt.

Vandaag het recept voor een gezonde pizza Margherita met een bodem van bloemkool. Deze pizza heeft minder koolhydraten in vergelijking met een gewone pizza. En ik kan je zeggen dat ie verrukkelijk smaakt. Vers en heel smaakvol. Uiteraard kun je weer naar hartenlust variëren. Dus snel aan de slag!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 1 bloemkool
  • 2 eieren
  • 1 kleine ui
  • 200 gram Parmezaanse kaas (grof geraspt)
  • 3 teentjes knoflook (geperst)
  • Italiaanse kruiden, 2 takjes tijm
  • Peper & zout (snufje)
  • 1 onbespoten citroen (rasp schil)
  • Kleine tomaatjes
  • 4 el olijfolie
  • 1 zakje rucola sla

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met papier. De bloemkool in roosjes snijden en met de keukenmachine tot kruim malen. Schep het kruim in een schone handdoek. Dit om het vocht zoveel mogelijk te verwijderen. Doe het uitgelekte kruim in een schaal en meng de eieren, 100 gram kaas, de knoflook en de kruiden en tijm door elkaar. Op smaak brengen met peper & zout.

Verdeel het mengsel in twee delen over de bakplaat. Met de bolle kant van de lepel kun je een ronde en dunne egale ronde bodem maken (herhaal dit indien er nog wat van het mengsel over is). Strooi de heel fijn gesneden uienringen over de bodem en bak deze in 15-20 minuten goudbruin in de oven. Rasp de schil van de citroen. Besprenkel de tomaatjes met olijfolie en rooster ze in de oven (gelijkertijd met de pizzabodem).

Nadat de pizzabodem goudbruin uit de oven komt, deze beleggen met een handjevol rucola sla en de geroosterde tomaatjes. Garneer de pizza met het restant van de kaas en de citroenrasp. Nog een vleugje olie over de pizza en eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal