Gerda’s frisse Friese pompoensoep

Zoals de Sint zijn pieten inzet voor hulp, heb ik deze keer ook een hulpbron ingezet. Mijn zus uit Friesland welteverstaan. Ik heb een vrolijke frisse soep gemaakt voor het heerlijk avondje.

Ik zat een beetje te stoeien, want ik wilde een fris smakende en vrolijke soep vol vitamines. Een mooie oranje kleur, daar had ik mijn zinnen op gezet. Toen ik de marktkraam bezocht trok de oranje kleur van de pompoen heel erg mijn aandacht en voor ik het wist zat er een exemplaar in mijn boodschappentas. Pompoensoep dus! Met de neus in de wind fietste ik naar huis, stalde al mijn inkopen uit op het aanrecht en begon te snijden. De grote pan op het vuur en laat het maar borrelen en bruisen.

Het verwachte frisse resultaat bleef helaas ook na herhaalde pogingen uit, dus heb ik mijn zus Foke gevraagd om tips. En zie daar, er is een heerlijke frisse Friese pompoensoep ontstaan. Zo zie je maar weer hoe verbindend koken kan werken. Hartelijk dank zus, voor je bijdrage.

En voor iedereen: een fijne Sinterklaasavond gewenst!

Wat heb je nodig

 • 1 oranje pompoen
 • 2 winterwortelen
 • 1 sinaasappel
 • 1 appel
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 rode peper
 • 3 cm gember
 • snufje kurkuma
 • scheutje tamari
 • snufje Keltisch zeezout
 • ongeveer 300 ml water
 • handjevol pompoenpitten
 • beetje Griekse yoghurt (voor de opmaak)

Bereiding

Schil de pompoen en verwijder de draden en pitten. Snijd de pompoen in blokjes evenals de winterwortelen en de appel. Snijd de uien, de peper en de gember in kleine stukjes en pers de sinaasappel. Fruit de ui en voeg daarna peper, gember, knoflook en kurkuma toe. Flink blijven roeren. Daarna de blokjes pompoen en wortel toevoegen. Als laatste de appel en geperste sinaasappel in de pan doen. Een portie water erbij en zo’n 20 minuten zachtjes laten koken. Scheutje tamari en snufje zout toevoegen naar smaak.

Bij het opdienen een lepel Griekse yoghurt toevoegen met een paar pompoenpitten.

Eet smakelijk!