Gerda’s delicious dadeltaart

Soms kun je bijzonder genieten van een stukje taart. Ik ben niet zo’n zoetekauw, maar wanneer dadeltaart wordt genoemd dan ben ik er als de kippen bij. De ervaring leert dat deze lekkernij in no-time verorberd is. Je zou kunnen stellen dat de dadeltaart mijn guilty pleasure is. Heerlijk genieten van de zoete smaak bij een kop koffie of thee. Soms kun je je zo lekker neervlijen op de bank met een goed boek of je favoriete tijdschrift. Een zachte deken erbij en een verse kop thee. Op het schoteltje ernaast tref je in mijn geval dan één (of toch meerdere) stukjes dadeltaart aan. Dat is echt een genietmoment. Ook als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs is dit gerecht een succesnummer, je maakt er geheid vrienden mee.

Nog een tip voor wat betreft de suikers. Gebruik het liefst geen geraffineerde (witte) suiker, want dat is een energieslurper in plaats van energieleverancier. Mijn voorkeur gaat uit naar kokosbloesemsuiker.

Mochten je smaakpapillen teveel worden geprikkeld door dadels dan kun je gedroogde vijgen nemen. Ook kun je naar hartenlust variëren zoals deels dadels en deels rozijnen met gojibessen etc.

Wat heb je nodig

  • 225 gram roomboter (het liefst ongezouten)
  • ¾ kopje kokosbloesemsuiker
  • 6 walnoten
  • 1 ei
  • 450 gram ontpitte dadels (liefst hele zachte dadels verkrijgbaar bij Oosterse toko’s)
  • 1 pakje biscuits (bijvoorbeeld petit beurre of knappertjes)
  • Kokossnippers of gemalen kokos

Bereiding

Verkruimel het pak koekjes in een schaal. Hak de walnoten tot kleine stukjes. Smelt de boter samen met de suiker in de pan. Als het gesmolten is, de dadels erdoor roeren. Het ei klutsen en er ook doorheen roeren. De pan weer op het vuur plaatsen en het geheel aan de kook brengen. Nog eens goed doorroeren en de verkruimelde biscuits erdoorheen mengen. Bakpapier in een platte ovenschaal doen en hierin de dadelmassa storten. Zo plat mogelijk strijken met bijvoorbeeld een warm mes of gewoon met je handen. Doe dan een laag bakpapier aan de bovenkant en strijk met je handen de massa uit. Vervolgens kokosrasp of gemalen kokos erover heen strooien. In de koeling laten opstijven.

Waarschuwing: Probeer niet te proeven voordat je uitserveert, anders heb je te weinig als je gasten arriveren. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,