Gerda’s coole koolsalade

Koel is het buiten niet, maar toch is het een dag voor coole kool. Met een lekker verhaal erbij, natuurlijk.

Wat mij betreft is kool cool. In de allereerste plaats omdat verse koolbladeren in heerlijke frisse salades verwerkt kunnen worden. En wat denk je van de opmaak functie? Het blad kan heel goed als ‘bord’ gebruikt worden. Het oog wil natuurlijk ook wat. Op zo’n zomerse dag als vandaag een goeie keuze. En wist je dat kool een genezende werking heeft? Wonden en zwellingen helen sneller door koolbladeren. Hoe cool is dat?

Vroeger kwam mijn moeder steevast met koolbladeren op de proppen om mijn wonden te helen. Ik heb als kind veel buiten gespeeld. Direct na schooltijd snel een kopje thee drinken met een meelkoekje of misschien wel twee, om me daarna snel om te kleden en spelen maar. Ja, vroeger kleedde je je om voordat je ging spelen. Kleding die al bijna versleten was en een stootje kon hebben was ideaal voor buiten. Van slootje springen tot in de hoogste boom klimmen en van vlotten bevaren tot aan hutten bouwen. Het hele arsenaal kwam voorbij in mijn jeugdjaren. Je kunt je voorstellen dat ik er niet altijd zonder kleerscheuren – vandaar oude kleding – vanaf kwam. De ene dag kwam ik thuis met een buil op mijn hoofd of een spijker in de voet en een andere keer met verrekte enkelbanden die verzorging nodig hadden. Bij thuiskomst werden de tranen gedroogd en werd onderzoek gedaan naar het blessureleed. Vervolgens deed mijn moeder een greep uit haar huismiddeltjes en voor dat ik het wist was ik gehuld in koolbladeren. Even kneuzen of met het strijkijzer bewerken zodat de sappen eruit komen en inpakken maar. Zo kon het genezingsproces in gang worden gezet. Ik kan je vertellen dat de opgelopen kwetsuren snel hersteld waren en dat ik in no-time weer in het veld huppelde. Ik heb er alleen maar leuke en levendige herinneringen aan.

Kool heeft veel eigenschappen die de gezondheid bevorderen en is zelfs te gebruiken tegen een kater of andere hoofdpijnen. Gewoon op rauwe koolbladeren kauwen. Het is het proberen waard toch? In deze tijd is de gezonde keuken populair. En de geneeskrachtige eigenschappen van voedingsmiddelen en kruiden worden steeds meer belicht. Voeding, leefstijl en gezondheid staan rechtstreeks met elkaar in verbinding. En dat vind ik een interessant gegeven. Voor nu zijn er geen wonden te helen, maar wel een gezond en cool recept uit te serveren.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ witte kool
  • 180 gram gerookte kipfilet
  • 1 krop ijsbergsla
  • 1 mango
  • Handjevol rozijnen
  • Handjevol walnoten

Voor de dressing:

  • ½ citroen
  • 1 tl (pittige) mosterd
  • 3 tl mayonaise
  • Snufje Herbamare kruidenzout

Aan de slag:

Snijd de witte kool julienne (zeer fijn snijden). Snijd de sla in reepjes (mag iets grover). Snijd de kipfilet in blokjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Meng deze ingredienten door elkaar in de grote schaal. Hak de walnoten in kleinere stukjes. Snijd de citroen doormidden en pers het sap in een schaaltje. Doe hierbij 3 eetlepels mayo en 1 theelepeltje mosterd. Rustig roeren totdat het een glad mengsel is.
Voeg de dressing aan de salade toe samen met de rozijnen en de walnoten. Een snufje kruidenzout toevoegen. Het geheel omscheppen en serveren maar. Heerlijk als lunch of als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal