Geniet het hele jaar door optimaal van uw tuin

Een huis met een tuin is voor veel mensen erg belangrijk. Maar die tuin moet natuurlijk wel worden bijgehouden. Als u gezegend bent met groene vingers dan is dat ongetwijfeld geen enkel probleem. Veel mensen vinden rust als ze in de tuin werken en vinden het heerlijk. Maar misschien is tuinieren helemaal niet zo uw hobby. Wilt u toch een gezellige tuin zonder een groot deel van uw vrije tijd met uw handen in de aarde door te brengen? Dat kan!

Maak een planning voor de tuin

Als u het hele jaar door van de tuin wilt genieten dan is het handig om een planning te maken wanneer u wat moet doen. Zo bent u altijd op tijd met het aanpassen van de tuin aan de volgende periode van het jaar. U begint in oktober met het winterklaar maken van de tuin. Eenjarige planten zijn dan uitgebloeid en kunnen dus worden afgevoerd. Het is nu het moment om bloembollen te planten zodat deze in het voorjaar kunnen bloeien. Poot de bollen voor tulpen, sneeuwklokjes, narcissen en andere bolgewassen in leuke perkjes of doe ze in een houten plantenbak. Het resultaat is een kleurrijke bloemenzee, soms komen de sneeuwklokjes al in februari met hun kopjes boven de grond.

Eenjarige bloeiende planten

Koop eenjarige bloeiende planten pas in mei, als de vorst definitief uit de lucht is. Veel mensen kunnen niet wachten en zijn in april al bij het tuincentrum. Maar ook in deze maand kan het soms ineens nog flink vriezen en daar kunnen deze planten niet tegen. Houd er rekening mee dat de planten in de maanden dat ze in de tuin staan nog groeien. Zet ze dus niet te dicht bij elkaar maar geef ze wat ruimte. U kunt ze in de volle grond zetten, maar ook eenjarigen kunnen prima in een Douglas plantenbak. Zorg dat er voldoende grond in de bak zit, u kunt eventueel een deel van de bak opvullen met kiezels of andere stenen. Geef de plantenbakken extra water als het in de zomer warm en droog is, omdat ze immers geen water uit de grond kunnen opzuigen.

Variëren met plantenbakken

Bij de inrichting van een tuin kunt u kiezen uit verschillende soorten plantenbakken. Deze zijn overigens ook prima geschikt voor op het balkon. Een plantenbak kunt u kopen in diverse maten. De één is geschikt voor een kleine boom, de andere is ideaal voor eenjarige en vaste planten die laag blijven. Als u de tuin duurzaam wilt inrichten dan kiest u voor een plantenbak van steigerhout. Deze plantenbakken zijn fraai vormgegeven en in verschillende formaten leverbaar. Zo kunt u variëren in hoogte en doorsnede. De bakken zijn duurzaam en kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Let wel op dat winterharde planten in een bak niet altijd strenge vorst overleven. Als u de plant wilt overhouden is het dan ook aan te raden deze bij strenge vorst binnen te zetten.

Geniet al vanaf het vroege voorjaar van uw tuin

Met een beetje geluk is het in het voorjaar al mooi weer en kunt u ook dan al buiten zitten. Als het nog wat te fris is kunt u het terras verwarmen met een tuinhaard of een vuurschaal. Deze geven doorgaans genoeg warmte om de temperatuur aangenaam te maken. Dit geldt natuurlijk ook voor de herfst als u van de laatste zonnestralen wilt genieten maar de temperatuur al aardig aan het zakken is. Let bij het gebruik van een vuurschaal of tuinhaard altijd op de veiligheid.

De redactie van 50plus is niet betrokken bij of verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.