Gemiddelde huurwoning voor 55plusser vaak te duur

Er zijn te weinig betaalbare huurwoningen. Hoe kan dat worden opgelost?

Er is behoefte aan huurwoningen. Betaalbare huurwoningen. Een groot aantal Nederlanders meent dat een huur boven de 700 euro te hoog is. Dat zijn voor veel mensen dure woningen.

Het kabinet noemt woningen in deze prijsklasse het middensegment. Daar denkt de consument dus heel anders over. TU Delft, USP en vaksite stadszaken.nl hebben duizend Nederlanders en meer dan driehonderd professionals op het gebied van wonen (woningcorporaties en ontwikkelaars) bevraagd.

Betaalbare huurwoningen

De uitslag liet onder andere zien dat met name mensen boven de 55 jaar een huur van tussen de 700 en 1000 euro duur vinden. Voor hen zijn betaalbare huurwoningen moeilijk te vinden. 

Met name vanwege de hypotheekrenteaftrek is een koopwoning financieel veel aantrekkelijker in vergelijking met de (dure) huurwoningen in het middensegment. De kosten zijn maandelijks minder en er wordt kapitaal opgebouwd. Bovendien is de rente op dit moment ook nog eens laag.  

Hypotheekrente afbouwen?

Het is dan ook niet zo gek dat woningcorporaties bijvoorbeeld, de hypotheekrente als remmende factor zien. Het stagneert de verhuur van woningen. Is dit dan het moment om de hypotheekrente aan te pakken?