close
  • woensdag 15 juli
Culinair

Gember raakt op in de supermarkten

Gember raakt op in de supermarkten

In de supermarkten wordt het steeds lastiger om verse gember te vinden. De oude voorraden raken op en een nieuwe lading vanuit China is er nog niet. Slecht nieuws voor wie getroffen is door de griep en zin heeft in verse gemberthee.

Vroeger was gember iets wat vooral in het Verre Oosten werd gebruikt, maar tegenwoordig gebruiken we de Chinese wortel ook volop in de Nederlandse keuken. Je kan gember gebruiken voor thee, in de soep, in wokgerechten, noem maar op. Het is razend populair.

Hype

„Gember is nu heel erg in, omdat er gunstige eigenschappen worden toegekend”, legt Inge de Munnik, trendwatcher food op de nieuwssite Metro uit. Het zou ontstekingsremmend werken en helpen tegen verkoudheid, griep en misselijkheid. Volgens het Voedingscentrum is daar geen wetenschappelijk bewijs voor, maar baat het niet dan schaadt het niet zullen de meesten wel denken. Bovendien wordt gember heel erg gehyped in de media volgens Inge. „Vorig jaar was het houtskool, nu is het gember en volgend jaar is het misschien wel komkommer of sinaasappel.”

Slechte oogst

Waarom moeten we zo lang wachten op een nieuwe lading vanuit China? Door de viering van het Chinese Nieuwjaar liggen de fabrieken stil. Bovendien wordt er al een paar weken nauwelijks meer iets geëxporteerd laat een Amerikaanse importeur van gember weten aan nieuwssite AGF.nl. Daarbij komt ook nog eens het feit dat de oude oogst van slechte kwaliteit is. De fabrieken in China gaan pas over een aantal weken weer open en dat betekent dat tot eind maart minder gember wordt geïmporteerd.

Hoge prijzen

Schrik dus straks niet van hoge prijzen. Voor wie het niet erg vindt om flink in de buidel te tasten voor verse gember is er goed nieuws, want de biologische variant van gember is nog wel volop te verkrijgen. De lokale boeren hebben nog genoeg op voorraad.

Gember thee maken

In de horeca is gemberthee een hit. Zelf maken is makkelijk. Snij drie dunne plakjes gember en voeg dat toe aan een kopje met gekookt water. Gember is sterk van smaak, dus voor sommige mensen is twee plakjes voldoende. Voor wie het nog steeds te sterk is hebben we nog een tip. Voeg een schijf sinaasappel toe of een half plakje citroen.

Bronnen: AD, Metro, AGF

Geschreven door: Redactie