Gelden er andere hypotheekregels bij het kopen van een nieuwbouwhuis?

Ieder zijn vak, zeggen we wel eens gekscherend, maar zo is het natuurlijk echt. Specialisten op hun vakgebied geven heldere en professionele adviezen.

BEANTWOORD DOOR DE SPECIALIST – Ieder zijn vak, zeggen we wel eens gekscherend, maar zo is het natuurlijk echt. Wie deskundigheid en professionaliteit hoog in het vaandel heeft staan, wendt zich tot specialisten. Van het leggen van een vloer, het plaatsen van een kachel tot het regelen van een scheiding of het omgaan met een erfenis. Specialisten op hun vakgebied geven heldere en professionele adviezen.

Onderstaande vraag is beantwoord door: Makelaardij Laurens Beimers

Ik wil een huis kopen en ik heb gehoord dat er voor nieuwbouwhuizen andere regels tellen wat het verkrijgen van een hypotheek betreft dan voor bestaande woningen. Is dat zo? En wat zijn die andere regels dan?
Voor de acceptatie voor nieuwbouwhuizen gelden geen specifieke andere regels. Er worden wel enkele zaken anders bekeken/berekend bij een nieuwbouwhuis. Zo worden deze woningen ‘vrij op naam verkocht’ (V.O.N.), hierdoor is de koper minder aanvullende kosten verschuldigd dan bij de aanschaf van een bestaande woning, deze worden meestal ‘kosten koper’ (K.K.) verkocht. Het gaat hier om de overdrachtsbelasting (2% van de koopprijs), de taxatiekosten en extra notariskosten. Hierdoor hoeft de koper bij een nieuwbouwwoning vaak minder eigen middelen in te brengen. Voor het exacte verschil zal een berekening gemaakt moeten worden. De regels/berekening van de totale koopsom zijn ook afhankelijk van de geldverstrekker.

Heb jij ook een vraag voor Laurens Beimers?