close
  • zaterdag 27 november
Rouw en verlies

Geen koffie en cake meer na uitvaart, maar een toost op het leven

Geen koffie en cake meer na uitvaart, maar een toost op het leven

Bij een traditionele uitvaart denk je aan zwarte kleding, klassieke muziek en koffie en cake na afloop. Anno 2019 blijkt dat Nederlanders hele andere uitvaartwensen hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de website uitvaartverzkeringwijzer.net.

De website vraagt ruim 2300 Nederlanders naar hun uitvaartwensen en daaruit kan geconcludeerd worden dat het afsluitende kopje koffie met het beruchte plakje cake het aflegt tegen een afsluitende borrel met een hapje. Een toost op het leven wordt steeds populairder.

Regionale verschillen

Kanttekening die moet worden gemaakt zijn de verschillen per regio en leeftijd. De inwoners van Flevoland geven met 68,6% aan dat zij willen dat hun nabestaanden proosten. Zij worden op de voet gevolgd door Noord-Hollanders. Limburgers maken met 63,7% deze top 3 compleet. Alleen in de noordoostelijke provincies wordt de koffie nog steeds geprefereerd. Met name de mensen in Friesland laten alles liever bij het oude. Dat geldt ook voor 75-plussers. Deze groep kiest vaak wel voor een intieme, formele plechtigheid met na afloop koffie en cake. Dit in tegenstelling tot jongeren. Die prefereren een crematie met na afloop een borrel.

Voorkeur aan crematie

Over cremeren gesproken. Zeven op de tien Nederlanders kiest voor cremeren. Motivaties hiervoor zijn de lagere kosten en de zorg voor de nabestaanden. Mensen willen hun nabestaanden niet opzadelen met het onderhoud van een graf. Opvallend is dat cremeren in de provincie Limburg (78,8%) het meest populair is en in Drenthe het minst. In Drenthe geeft slechts 54,9% aan gecremeerd te willen worden.

Vasthouden aan tradities

Ondanks veranderingen, houden we als Nederlands toch van tradities op dit gebied. Guus Sluiter, directeur van het Nederlands Uitvaart Museum zegt daarover in het Algemeen Dagblad: “De meeste uitvaarten zijn nog best traditioneel, maar qua details persoonlijker. Door zo’n borrel, andersoortige kleding of een beschilderde kist. Maar of het nu koffie is of gintonics: dat je na afloop iets met elkaar drinkt hoort erbij. We lopen langs de kist om afscheid te nemen, er zijn toespraken en we leggen bloemen neer op de kist. Rituelen worden aangepast.”

Bron: AD, Uitvaartverzekeringwijzer.

Geschreven door: Redactie