Gebruik dashcam in Duitsland verboden

Automobilisten in Duitsland riskeren een boete bij het gebruik van een dashcam. Een rechter heeft een vrouw daar een boete van 150 euro voor opgelegd, omdat ze de privacy van anderen schond.

De vrouw uit München had aan de voor- en achterkant van haar auto camera’s laten installeren. Die filmden in augustus vorig jaar hoe een andere automobilist bij het parkeren haar auto beschadigde. De vrouw stapte met de beelden naar de politie, maar ze werd zelf vervolgd. Volgens de rechter schond ze de privacy van andere weggebruikers. ,,Het kan niet zo zijn dat alle 80 miljoen Duitsers met camera’s gaan rondlopen om elke situatie te filmen, zodat een misdrijf kan worden opgelost”, staat in het vonnis.

Privacyschending

Op een privacyschending staat in Duitsland 300.000 euro boete. Omdat de vrouw netto 1500 euro per maand verdient en omdat haar auto al eens beschadigd was, valt de straf veel lager uit.

Gebruik dashcam in het buitenland

Dashcams worden steeds vaker gebruikt. Je kunt er mooie routes mee filmen. Soms kunnen de beelden ook als bewijs worden gebruikt bij een ongeluk of schade. Het gebruik van een dashboardcamera kan problemen opleveren. Meestal is er geen specifieke wetgeving die het gebruik van een dashcam verbiedt of toestaat. Maar het gebruik van een dashcam in het buitenland kan vanwege privacywetgeving en/of filmen in openbare ruimten problematisch zijn.