Gastschrijver Marian Woestenburg over onthaasten in de dorpse supermarkt

Gastschrijver Marian Woestenburg

Marian Woestenburg (69) is geboren op het Waddeneiland Vlieland. Haar zeevarende familie woont er al generaties lang en het zal je niet verbazen dat het eiland en de zee rondom haar na aan het hart liggen. Met een grote liefde voor de natuur en een passie voor schrijven -ze schreef veel liedjes, toneelstukken en musicals- biedt ze lezers een kijkje in haar leven en de natuur door te schrijven over haar dagelijkse wandel- en fietstochten en meer. Soms met een kritische- of een humoristische noot. Verhalen vanaf een eiland, waar het leven soms jaloersmakend eenvoudig, en evenzo vaak verbazingwekkend bijzonder kan zijn.

In de rij bij de kassa

‘Vera, kassa twee, asjeblieft,’ klinkt het door de intercom van de winkel als ik in de rij sta voor de kassa. De mededeling doet vermoeden dat er zich in deze winkel een riante rij kassa’s bevindt. Het klinkt trots, grootsteeds. In werkelijkheid weet Vera ook wel dat kassa twee overblijft als kassa één bezet is, want meer kassa’s zijn er niet. De beperkte ruimte van de supermarkt is weggemoffeld achter twee kleine geveltjes, want zo gaat dat in het kleine dorpje Oost-Vlieland. Woonhuizen worden afgewisseld door winkels, cafés en restaurants, allemaal weggestopt achter oude geveltjes. Geveltjes die de geschiedenis van het dorp vertellen.

Begonnen als nederzetting, ondergeschikt aan het fiere dorp West-Vlieland, maar veel gunstiger gelegen, groeide het uit tot een heus dorp, toen West-Vlieland geleidelijk aan in de Noordzee verdween. Er waren bierbrouwers en bierschenkers, touwslagers en tingieters. Loodsen, Groenlandvaarders en vissers. Vers water werd door de waterdragers van Vlieland naar de schepen van de Oost- Indische compagnie gebracht, die op onze rede voor anker lagen. Ook brachten zij vers gebakken brood en de melk van schrale geiten, want Vlieland kende geen weiden waarop koeien konden grazen. Ons dorpje, veel betekenend voor de scheepvaart, kende grote bloei in die tijd. Er wordt zelfs beweerd dat de Zuiderzee aan zijn naam kwam, omdat het de zee was die ten zuiden van Vlieland lag. En dat alles is terug te vinden in de geveltjes, als je de moeite neemt om het te bekijken. Het was best een dienstbaar volkje in die tijd, en zo kom ik weer terug bij het begin van het verhaal.

Ik stond dus in de rij voor de kassa en ik was bijna aan de beurt. Voor mij stond een Duitse mevrouw die, zich opgejaagd voelend door de lange rij achter haar, in een nerveus tempo haar volle karretje uitlaadde. Toen de oproep voor kassa twee kwam, begonnen er zelfs dingen om te vallen op het lopende bandje van de kassa. Ik schatte haar in als grootmoeder, op vakantie met man, kinderen, schoon en kleinkinderen. Twee huisjes. Man en gebroed zaten natuurlijk allang op een terrasje te hijsen, zwei bier und acht schnaps, en zij moest de boodschappen doen… Ik vond dat sneu. Ik liet mijn eigen karretje met boodschappen in de steek en zei tegen haar dat ich haar wel even zou hilfen.

Voortvarend begon ik de boodschappen die al door Vera langs het wakend oogje van de kassa getrokken waren in een karretje te dumpen. Dat bracht haar in verwarring, en had niet het effect dat ik beoogde. Ze werd er nog nerveuzer van. ‘Hebt u haast of zo?’ vroeg ze mij een beetje bits. ‘Nee hoor,’ zei ik, ‘ich wil sie alleen maar hilfen.’ Ik heb immers tijd zat, want ik ben een werkeloze randgroep oudere. ‘U mag wel even eerst,’ zei ze, met een paniekerige blik op mijn eveneens stampvolle kar. ‘Luuster,’ zei ik in het platduuts, ‘ik wil u echt alleen maar helpen, en ik heb echt geen haast.’

Stil keek ze me even aan. En met een diepe zucht verdween toen de spanning uit haar lijf, en tamelijk relaxt werkte ze de rest van haar boodschappen af. Toen ze afrekende keek ze me nog eens aan, en ik gaf haar een knipoog. ‘U komt vast in de hemel,’ zei ze. ‘Nou, dat is dan makkelijk verdiend,’ dacht ik. Toen zei ze, met een blik op mijn boodschappen,.’ En daar schenken ze een goed glas wijn!’

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top