close
  • zondag 20 juni
Financiën

Gaan we er nou volgend jaar op voor- of op achteruit?

Gaan we er nou volgend jaar op voor- of op achteruit?

De Miljoenennota leest vrijwel niemand door, maar de uitkomsten van overheidsbeslissingen die onze portemonnee raken, willen we wél graag weten. Die berichtgeving schiet van enorme prijsstijgingen tot koopkracht die omhoog gaat. Waar komen we nou op uit? 

Volgens vergelijkingssite Pricewise gaan onze vaste lasten volgend jaar flink omhoog.  En met flink worden honderden euro’s bedoeld. Vooral te betalen voor huur, verzekeringen, gas en licht. Zaken waar je niet omheen kunt. 

35 euro per maand meer om uit te geven

Het tegenstrijdige is dat het kabinet meent dat door alle gewijzigde belastingtarieven ieder huishouden er gemiddeld 1,5 procent in koopkracht op vooruit gaat. Dat zou neerkomen op een gemiddelde van 35 euro per maand meer in de portemonnee om uit te geven. 

30 euro per maand meer aan energie betalen

Hoe rijmen we dat met onder andere de hogere zorgpremies en de verhoging van belasting op energie? Ook kosten voor tv en internet gaan omhoog. Evenals de kosten voor de auto- en woonverzekering. Volgens Pricewise kan de energierekening maandelijks zomaar 30 euro hoger uitvallen. 

Een gezin zou aan het einde van volgend jaar wel eens tot de conclusie kunnen komen dat ze zevenhonderd euro meer aan vaste lasten moest betalen en voor alleenstaanden komt het op een  vierhonderdvijftig euro. De vraag is of de beloofde inkomstenbelastingverlaging voor mensen met een baan en koopkrachtstijging hier daadwerkelijk iets aan veranderen? 

Bron: AD en Pricewise

Geschreven door: Redactie