Foutje op Android-toestellen geeft hackers vrij spel

Een fout in het besturingssysteem van alle Android-toestellen maakt het hackers wel heel makkelijk om toe te slaan. Alleen een update kan bescherming bieden tegen de zogenoemde Dirty Cow. Eigenaren van oudere toestellen hebben een groter probleem.

Dirty Cow is ontdekt in het Linux-besturingssysteem, waarop Android-telefoons – zoals HTC, Motorola, Samsung en LG, zijn gebaseerd en wereldwijd 90 procent van alle websites draaien. De fout sluimert al negen jaar, maar is nu pas aan het licht gekomen. Servers of Android-telefoons zijn hierdoor extreem kwetsbaar voor hackers. Wie daar misbruik van maakt laat amper sporen achter.

Hackers kunnen door Dirty Cow je Android-telefoon volledig overnemen. Het grootste probleem van Dirty Cow blijkt niet het gevaar zelf, maar wel de tijd dat het al mis is – negen jaar. Het lek is daardoor wereldwijd verspreid in miljoenen apparaten, computers en servers.

Voor hackers te weten is er een oplossing. Op zijn vroegst komt volgende maand een veiligheidsupdate, die een einde maakt aan het ‘gat’ in het beveiligingssysteem. Die update is echter niet beschikbaar voor alle toestellen, omdat fabrikanten beperkingen hebben opgelegd voor beschikbare updates. Zeker bij oude toestellen is dat vaak onmogelijk.

Wat kan jij doen?
– Hoewel Androidtelefoons nu extra kwetsbaar zijn, kunnen hackers niet in je toestel inbreken tenzij ze een virus overgebracht hebben. Dat kan bijvoorbeeld via apps, die je zelf installeert. Dus voor je een app installeert, denk dan goed na over wie die aanbiedt.

– Je kan ook een mobiele beveiligingsapp installeren. Die detecteert en verwijdert malware, spyware en verdachte apps. Voorbeelden zijn Kaspersky, AVL, Avast en Mobishield. Je vindt ze in de Play Store.