Foto van de maand: Urbex, struinen door vervallen gebouwen

50+ fotografe Gea ging met haar fotoclub een totaal verlaten en 'unheimisch' pand binnen en schoot geweldige plaatjes.

Urban exploring (Urbex), struinen door verlaten gebouwen, begon ooit als tijdverdrijf, gewoon voor de lol en spanning. Inmiddels is het erg populair bij fotografen.

Op urbex expeditie

Ook ik ging op urbex expeditie, samen met mijn fotoclub. Meestal is urbex fotografie illegaal en het is ook zeker niet zonder gevaar. De meeste vervallen gebouwen zijn immers niet voor niets verlaten. Als je daar zonder toestemming en met het gevaar van rotte vloeren en balken  toch bent, neem je een risico. En dan hebben we het natuurlijk nog niet over het feit dat je gesnapt kunt worden. Maar ja, je kunt ook geweldige dingen tegen komen!

Waarschuwingen

Wanneer je je een beetje gaat inlezen over urbex fotografie, dan komen er de nodige waarschuwingen voorbij. Stevige laarzen, want overal kan een roestige spijker of ander afval liggen. Zaklamp mee, want het stroom zal afgesloten zijn. Ga altijd met zijn tweeën, want mocht er wat gebeuren, dan kan iemand hulp halen. Ben je met meer mensen dan valt het meer op. Ga nooit met zijn tweeën op dezelfde wankele vloer staan. En wat vooral ook erg belangrijk is: laat alles heel en neem niets mee. Behalve de foto’s natuurlijk. In Nederland zijn amper nog geschikte locaties te vinden. De meeste verlaten gebouwen zijn afgesloten. Vanwege de veiligheid, tegen vandalisme of om andere redenen. In het buitenland kun je makkelijker verlaten woningen, fabrieken, stations of zelfs kastelen bezoeken.

Apart en overwoekerd

Wij hadden als fotoclub toestemming gekregen om in een vervallen pand te fotograferen en hoefden het dan ook niet stiekem te doen. Wel hadden we stevige schoenen aan, een zaklamp mee en we zijn ook echt weer met z’n allen vertrokken. Bijgaand foto’s van een toiletdeur. Het leek alsof het toilet onder een afdakje tegen het huis was aangebouwd. Heel bijzonder, en lekker overwoekerd.

Urbex fotografie: ” Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”.

Collage urbex

[clearfix]