close
  • zondag 9 augustus
Vrije tijd

Foto van de maand: olie op water

Foto van de maand: olie op water

In het tv-programma ‘Het Perfecte Plaatje’ gaan bekende Nederlanders met een passie voor fotografie iedere week de strijd met elkaar aan. Ze krijgen de meest uiteenlopende opdrachten, zoals het vastleggen van het publiek van de Toppers, een zo lelijk mogelijk portret van de ander maken en de jaarlijks terugkerende naaktshoot. Fotografe Gea heeft zo haar eigen uitdagingen en kreeg de opdracht om het perfecte plaatje te maken van olie op water.

Olie op water

“Met onze fotoclub werken we iedere maand aan een andere opdracht. Sommige opdrachten liggen binnen je comfortzone, maar vaak is dat ook niet het geval. Stiekem is dat natuurlijk het leukst. Je wordt uitgedaagd om eens iets te proberen dat je zelf niet zo snel zou doen. Daar leer je het meeste van.

En dan is er nog de uitdaging om de beste van de club te worden. Dat wil zeggen dat jouw foto de meeste stemmen van de clubleden krijgt. Deze keer stonden we voor de opgave om een foto te maken met alleen olie en water. Dat lijkt op het eerste gezicht misschien simpel, maar dat is het toch echt niet. Want hoe geef je dat vorm? Ik heb eerst het internet maar eens afgestruind, altijd handig. Zo ben ik gaan onderzoeken of mijn Facebook fotovrienden al eens iets vergelijkbaars hadden gedaan. Maar uiteindelijk moet je het gewoon gaan doen.

Een beetje spelen

Pakpapier

Op een regenachtige zondagmiddag ben ik wat gaan ‘spelen’. Ik had een redelijk hoge glazen vaas genomen. Daarbovenop heb een glazen ovenschaal gezet. In de glazen vaas wilde ik iets van kleur leggen. En in de bovenste schaal dan water met olie. Ik had alleen olijfolie in huis, het leek me dat dat moest kunnen. Voordat ik met olie en water aan de slag ging, heb ik mijn camera op het statief gezet. En wel zo dat de camera pal boven de ovenschaal kwam te hangen. Voor de kleur in de vaas had ik gedecoreerd inpakpapier, kleurige memoblaadjes en wol bedacht.

Memoblaadjes en inpakpapier

Ik ben begonnen met de memoblaadjes. Die hadden lekker felle kleuren. Ik heb ze random onderin de vaas gelegd en daarna de ovenschaal gevuld met water en een paar druppels olie. Het was een hele uitdaging om de druppels op de plek te krijgen waar ik ze wilde hebben en ik moest regelmatig de positie veranderen door met een stokje te roeren. Het resultaat was oké, maar ik was niet tevreden. Met het inpakpapier onderin de vaas zag je goed dat het water en de olie de decoratie van het inpakpapier vergrootte. Ook leuk. Maar ik vond het resultaat net niet voldoende scherp of interessant.

Een bol wol

Bij dit soort opdrachten ben je vooral heel veel aan het uitproberen om het juiste effect te krijgen. Uiteindelijk leverde een bol wol met heel veel verschillende kleuren het resultaat op dat ik voor ogen had. Nadat ik tevreden was met hoe de oliedruppels zich ten opzichte van elkaar hadden gevormd en dé foto gemaakt was, heb ik die via een app op de telefoon nog een beetje bewerkt. Het leverde de winnende foto van de club op. Missie geslaagd!”

Voor de liefhebber nog even de technische details:

Geschreven door: Gea Neijsen