Foto van de maand: een vulpen met een verhaal

50+ fotografe Gea koestert al jaren haar vulpen met koeiendessin, een pen met een verhaal. Tijd om die eens mooi in beeld te brengen.

Vulpennen, ik kan er enorm van genieten. Ouderwets of niet, ik kijk er graag naar en ik word heel blij van een vitrine met vulpennen. Misschien komt het omdat ik ermee opgegroeid ben, misschien zit het in de genen, wie zal het zeggen. Het zal wel een combinatie van beide zijn.

Mijn grootouders hadden een kantoorboekhandel in Assen en afgelopen week kwam er op de zolder van die winkel een serie vulpennen van mijn opa tevoorschijn. Ik heb die opa helaas nooit gekend, maar de kantoorboekhandel en vulpen horen bij mijn jeugd. Altijd wanneer ik in die winkel kwam, die later was overgenomen door mijn oom en tante, liet mijn neef me de nieuwste aanwinsten zien.

Toen ik tijdens mijn studie de – toch al wat versleten – vulpen van mijn vader zó ver had versleten dat die echt niet meer kon, besloot ik van het geld van mijn studentenbaantjes een eigen vulpen te kopen. Met gouden puntje, want dat schrijft zo lekker. Ik heb veel proefblaadjes vol geschreven, want de vulpen moest goed in mijn hand liggen, passen bij mijn handschrift, zwaar aanvoelen en zacht schrijven en vooral ook niet te dun. Het werd deze gouden pen met koeiendessin. Een Lamy. En wat heb ik er veel mee geschreven zeg! Nog steeds gaat mijn pen iedere dag mee naar mijn werk. Niet dat ik daar met de hand schrijf, maar stél dat de pc, de telefoon en mijn tablet het een keer allemaal tegelijk begeven, dan kan ik altijd nog ouderwets met mijn vulpen op een blaadje papier schrijven.

Koeienvulpen

 

Voor de fotocursus voor gevorderden moesten we een serie van drie foto’s maken van een product waar je wat mee hebt. Nou, daar was ik snel uit. Ik had mijn vulpen nog nooit goed vastgelegd op beeld. Daarnaast was mijn oom net overleden, dus het was meteen duidelijk welk product ik zou kiezen. Het was een interessante, maar technisch moeilijke opdracht omdat ik voor de eerste keer ging fotograferen in een ’tentje’ met LED-strips. De pen moest voldoende belicht worden, zonder dat de LED-lampjes weerspiegelden in de glimmende delen van de vulpen. Lastige klus dus, maar wel ontzettend gaaf om mijn geliefde pen zo mooi vast te leggen.

 

Vulpen