close
  • zondag 20 juni
Sport

Formule-1 terug naar Zandvoort in 2020?

Formule-1 terug naar Zandvoort in 2020?

Een Formule 1-race in Nederland. Na 35 jaar is dat een stapje dichterbij gekomen. Formula One Management Limited, de eigenaar van de Formule 1, heeft het Circuit van Zandvoort een concreet aanbod gedaan om in 2020 een Grand Prix te organiseren, meldt De Telegraaf.

Prins Bernhard van Oranje, eigenaar van het circuit, bevestigt tegenover de krant de actie van de Formule 1-top. “Als wij nu tekenen, dan heeft Nederland in 2020 weer een grand prix. Met Max Verstappen. Iedereen is er bij ons terdege van bewust dat dit een unieke kans is,” aldus de prins.

Kost een paar centen

Vorig jaar kwam de gemeente Zandvoort en het circuit al met een rapport waarin stond dat een terugkeer van de Formule 1 te realiseren is. Wel moet er dan enorm geïnvesteerd worden in het circuit en de infrastructuur. Volgens De Telegraaf kosten de rechten van de race twintig miljoen. De totale kosten voor de organisatie worden tussen de 30 en 40 miljoen euro geschat.

Historie geeft doorslag

Vanwege de populariteit van Verstappen werd de roep om een Nederlandse GP de laatste jaren steeds groter. Ook het TT circuit in Assen en de stad Rotterdam werden genoemd als kandidaten.

Rotterdam maakte vorige maand bekend af te haken. Het stadsbestuur ziet een race door de straten van de havenstad niet zitten. De accommodatie in Assen maakte wel een goede kans, maar de historische waarde van Zandvoort en de Formule 1 maakten uiteindelijk het verschil.

Niki Lauda

Tussen 1952 en 1985 werd er ieder jaar, op vier keer na, een Formule-1 race georganiseerd in Zandvoort. De laatste race, in 1985 werd gewonnen door de Oostenrijker Niki Lauda. Daarna kreeg de organisatie het budget voor de Grand Prix niet meer voor elkaar. De Grand Prix werd in totaal dertig keer gehouden in Zandvoort.

Bron: De Telegraaf, foto: Wikimedia, luchtfoto circuit Zandvoort 

Geschreven door: Redactie