Finishboog geeft finish Elfstedentocht (ook zonder ijs) eeuwige roem

Elke winter laait de Elfstedenkoorts op. Wie weet, komt de vrieskou nog, maar vandaag ligt de Bonkevaart bij Leeuwarden er winderig en nattig bij. Toch straalt hier 'het Elfstedenkruisje' in en over het water. Lees meer over dat kruisje bij 50+.

Elke winter laait de Elfstedenkoorts op. Wie weet, komt de vrieskou nog, maar de 15e januari ligt de Bonkevaart bij Leeuwarden er winderig en nattig bij.

Op de 111e verjaardag van de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden (13 dagen na de eerste officiële Elfstedentocht) is er in geen velden of wegen ijs te bekennen. Toch straalt hier ‘het Elfstedenkruisje’ in en over het water.

De Elfsteden Finishboog

Na 15 edities en 23 jaar na de laatste tocht der tochten, besloot de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden dat het tijd werd om de geschiedenis te eren met een iconisch landmark. Dit werd de Elfsteden Finishboog, gekozen na een ontwerpwedstrijd en ontworpen en gerealiseerd door kunstenaarsduo Tijdmakers, bestaande uit Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands.

Lichtpunt voor sportief verleden en toekomst

In Leeuwarden is eind november 2019 de Elfsteden Finishboog geplaatst over de Bonkevaart. Het lichtbeeld is geïnspireerd op de iconische vorm van het Elfstedenkruisje. Dit kruisje ontvangt elke deelnemer aan de Elfstedentocht, die na ruim 200 km schaatsen met alle stempels over de streep komt. Dankzij de geïntegreerde blauwe ledverlichting is de Finishboog onder alle weers­omstandig­heden en dag en nacht te zien, zowel tegen de lucht als reflecterend in het water. Ook wordt op 15 januari 111 jaar Elfstedentocht-geschiedenis herbeleefd in het Fries Scheepvaart Museum in Sneek.

Het klimaat zal in toekomst nog voor veel verrassingen zorgen en het is ongewis of de tocht der tochten nog eens gereden wordt. Maar er zijn meer mogelijkheden om met succes het parcours van de Elfstedentocht af te leggen, zo blijkt. Dat kan in winter én zomer en onder elke weersomstandigheid. De finish in Leeuwarden, die het mooie Elfstedentocht­verleden weerspiegelt én een lichtpunt biedt aan de sporthorizon, is daarvoor nu voor altijd stralend gemarkeerd.

Hoofdfoto (C): Tineke Huizenga, foto in het artikel (C): Tijdmakers