Fikse telefoonrekening tijdens vakantie behoort tot het verleden

Een fikse telefoonrekening voor te veel internetten en bellen op vakantie behoort vanaf 15 juni definitief tot het verleden. Het Europarlement stemde vanmiddag in met de afschaffing van roamingkosten.

Het ‘ja’ van het EP betekent dat iedere Europeaan komende zomer zijn normale data- en belbundel kan gebruiken op vakantie in een ander EU-land.

,,Dit is een geweldige uitkomst voor ons allemaal,” jubelde eurocommissaris Digitale Markt Andrus Ansip direct na de positieve stemming. ,,Na bijna tien jaar zet de EU eindelijk een punt achter de roaming-angst die ons continent al sinds het begin van het mobiele tijdperk heeft geplaagd.”

Over afschaffing van de roamingkosten wordt inderdaad al jaren gesproken. Telecombedrijven als Vodafone en Deutsche Telekom hebben jarenlang veel geld verdiend met hun dure buitenlandbundels en lobbyden fanatiek tegen snelle beëindiging. Uiteindelijk leek het toenmalig eurocommissaris voor de Digitale Agenda Neelie Kroes in 2014 te lukken de roamingkosten snel de wereld uit te krijgen. Door de lobby van de telco’s werd afschaffing toch steeds uitgesteld.

Medio juni is het dan toch zover en geldt voortaan in de EU de regel ‘Roam like at home’: je betaalt hetzelfde als thuis. Wel zijn er enkele uitzonderingen om providers te beschermen tegen misbruik of excessief gebruik.

Misbruik
Consumenten met een onbeperkte data-bundel of super voordelig contract in hun thuisland krijgen die hoeveelheid niet per definitie op vakantie. Zij ontvangen in het buitenland een datategoed van 2 Gigabyte voor elke 7,70 euro die zij aan hun provider betalen. Stel dat een Nederlandse abonnee een contract van €57,85 per maand (excl BTW) bezit, dan is zijn databundel in een ander EU-land ruim 15 Gigabyte. Daarboven dient bijbetaald te worden.